NRGreport
Menü

Spóroljon az energián – töltse a leghatékonyabban az okostelefonja akkumulátorát!

Rezsi | Stuth-Nagy Niki | 2021-01-12 06:00

Talán nem tűnik akkora energiapazarlásnak, de valójában pénzügyileg hosszú távon is jól jár akkor, ha taktikusan tölti a telefonját, és minél tovább kihúzza egyetlen töltéssel. A lítiumion akkumulátorok ugyanis idővel elkopnak, és nagyjából 300 töltési ciklus után kevésbé hatékonnyá válnak. Néhány egyszerű trükkel azonban hosszabbítani lehet az élettartamukon.

Egy átlagos lítiumion akkumulátor 300-500 töltési ciklusig működik, 300 után pedig már kezd veszíteni a hatékonyságából. A kapacitása is csökken: nem tud annyi energiát eltárolni, mint korábban. A háromszázadik ciklus után jellemzően 80 százalékát elveszíti a tárolási kapacitásának. Ennek ellenére, ahogyan minden más gépnél vagy elektromos eszköznél is igaz, az akkumulátor élettartama nagyban függ attól is, hogy hogyan használják – az alábbi tippek segíthetnek meghosszabbítani a hatékony használati időt.

Ne tegye ki extrém melegnek vagy hidegnek!

Talán magától értetődő, de nem biztos, hogy mindenki számára tiszta: a telefont töltés közben nem szabad melegebb területre helyezni, mert a töltés közbeni hőmérséklethez jócskán adhat hozzá a környezeti hőmérséklet is. Az eszközt nem érdemes 220 Celsius-foknál többre hevíteni, amit nagyon nehéz kiszámolni, hiszen alapvetően a töltés is hőt generál. Ugyanez igaz a 10 Celsius-fok alatti hőmérsékletre is, bár a hideg levegő akkumulátorcsökkentő hatása csak átmeneti.

Ne töltse a telefont a tokjában!

Amíg tölti, vegye ki a telefont a tokból, főleg akkor, ha műanyagból vagy fémből van. Ez ugyanis hozzáadhat a generált hőhöz, ami megint csak rövidíti az akkumulátor élettartamát. Akkor jár a legjobban, ha hűvös felületre teszi az eszközt, miközben tölti.

Kerülje a párás, nyirkos környezetet!

Ha nem figyel rá, a telefon felszívhat némi nedvességet, ami olyan belső kémiai reakciókkal jár, amelyek illékony gázokat termelhetnek. Ha ez gyakran történik meg, az akkumulátor akár tönkre is mehet. Figyeljen arra, hogy száraz, hűvös helyen töltse a telefont.

Ha sokáig nem használja, csak félig töltse fel!

Ha tudja, hogy pár hónapig nem fog a telefonhoz nyúlni, ne töltse fel teljesen, de ne is merítse le: nagyjából 50 százaléknál kapcsolja ki. A teljes töltés és a teljes lemerítés sem tesz jót az akkumulátor élettartamának. 10 és 35 Celsius-fok között tárolja egy hűvös, száraz helyen.

Ne várjon, amíg teljesen lemerül!

Lehet, hogy hatékonyabbnak hangzik megvárni a töltéssel a teljes lemerülést, de valójában akkor jár a legjobban, ha 20-40 százaléknál elkezdi újratölteni az akkumulátort. Ilyenkor az akksinak kevesebbet kell dolgoznia, és nem kell még egy teljes ciklust végigtöltenie. Kerülje el, hogy 10 százalék alá kerüljön az akkumulátor töltöttségi szintje.

Ne töltse fel teljesen!

Ahogy teljesen lemeríteni, úgy teljesen feltölteni sem érdemes az akkumulátort: a legjobb az, ha mindig 21 és 81 százalék között marad a töltöttségi szint. Arra is figyeljen, hogy ha netán eléri a száz százalékos töltöttségi szintet, vegye le az áramforrásról, a túltöltés is rosszat tehet ugyanis az akkumulátorának. 12 óránál tovább pedig semmiképpen ne hagyja töltőn a telefonját!

Stuth-Nagy Niki | Forrás: Green Optimistic