Vállalatok

A Chevron vezérigazgatója közepesen izgul az energiaátmeneten: még mindig nehéz versenytársat találni az olajnak

NRGreport | 2021.01.14. 10:58

Bár a globális energiaigény egyre növekszik, az olajóriás az erőfeszítések ellenére úgy látja, hogy mindehhez a „klasszikus” olajszektor a jövőben is nagyon hasonló arányban járul majd hozzá.

„Nincs veszélyben a jelenleg iparágunk által szolgáltatott százalék” – így összegezte az amerikai olajvállalat az energiaátmenetettel kapcsolatos véleményét a Reuters Next online eseményen.  Michael Wirth, a Chevron vezérigazgatója elmondta, hogy a fosszilis üzletágat fenyegető komoly vetélytársat amúgyis „meglehetősen nehéz megtalálni”, és az amerikai vállalat nem adta különösebb jelét annak, hogy felzárkózni kívánna európai szektortársai (mint pl a BP vagy a Total) hangzatos ambícióihoz.

Wirth azt állította, hogy a globális energiaszükséglet emelkedése azt jelenti, hogy az olajszektor által szolgáltatott százalék valószínűleg hasonló marad a korábbiakhoz képest, dacára a megújuló energiaforrások és más tiszta alternatívák előtertörésének, és hangsúlyozta, hogy a keresleti piacok fundamentumai nagyjából változatlanok a Covid-járvány sokkjai után és ellenére is.

Bár az elektromos autók meredek növekedése valóban érinti a személyautók iránti keresletet, a Chevron főnöke szerint az energiaátmenet "nehezebb" ágazatai, például a nehéz fuvarozás, a hajózás, a légi közlekedés és az ipari alkalmazások továbbra is nagy olaj- és gázpiacok lesznek. Hosszabb távon Wirth szerint a hidrogén és az atom egyaránt jelentős szerepet játszhat a globális energiaszerkezetben.

Az amerikai ExxonMobil és ConocoPhilips szupernagyokhoz hasonlóan Chevron-t is energia-átmeneti lemaradóként emlegetik. Wirth kiemelte, hogy a Chevron támogatja a Párizsi Megállapodást, és készen áll arra, hogy a most induló Biden-adminisztrációval együttműködjön – amely egy sokkal zöldebb menetrendet követ majd, mint a távozó Trump-kormány. „Meg kell ismernünk embereket. Arra számítok, hogy konstruktívan foglalkozzunk ezzel a kérdéssel és megtaláljuk a közös pontot ”- mondta Wirth.

A mostani wahsingtoni események kapcsán azt is elmondta, hogy a Chevron felülvizsgálja politikai jellegű támogatásait.

Fotó: Chevron

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.