Trading

Hamarosan 60 dollár lesz az olajár, állítja az iraki olajminiszter

NRGreport | 2021.01.18. 10:00

Ihsan Abdul Jabbar iraki olajminiszter arra számít, hogy az olaj ára már 2021 második negyedévében eléri a 60 dollárt – hangzott el az iraki Sharqiya TV-nek adott interjújában.

A miniszter hozzátette, hogy a korábbi találkozókon arra kérte az OPEC tagjait, hogy engedjék meg Iraknak a korábbi túltermelés kompenzációjának elhalasztását, és ez segített „visszahozni a reményt az iraki gazdaság számára”.

"Irak továbbra is elkötelezett marad az OPEC-döntések mellett, és kompenzálja túltermelését" – mondta az interjúban.

Abdul Jabbar szerint Szaúd-Arábia kibocsátásának 1 millió bpd-os önkéntes csökkentése segített megakadályozni az olajpiac összeomlását.

Bár az iraki miniszter optimista, ma még inkább azt láthatjuk, hogy az olajár október óta tartó rallija megtorpanni látszik, és a lezárások miatt azonban egyelőre inkább a bizonytalanság érződik a piacokon. Ennek megfelelően ma reggel 20 centes eséssel is indult a hét a Brent számára.

Az elmúlt hetekben a kedvező vakcina-hírek hatására kedvezőbb volt némileg a hangulat, és a szaudi döntés is kétségtelenül segített az olaj árán, de a világszerte felbukkanó új fertőzések ismét inkább a kétségeket erősítik, és bizonytalan, hogy meddig tart ki a kereslet.

Csak Kínában továbbra is 28 millió ember tölti napjait lezárások alatt, Peking ezzel próbálja elejét venni egy újabb fertőzésrohamnak.

Fotó: Opec facebook (címlapfotó: pixabay)

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.