Szabályozás

Hamarosan kiderül, visszavonja-e Joe Biden a Keystone XL olajvezeték engedélyét

NRGreport | 2021.01.19. 07:38

A vezeték csak ránézésre környezetvédelmi ügy, valójában 60 000 állás és az amerikai-kanadai kapcsolatok is a tét, no meg az OPEC függőség. Obama ellenezte, Trump megígérte. Most Joe Bidenen a sor.

Joe Biden megválasztott amerikai elnök a 9 milliárd dolláros Keystone XL olajezeték engedélyének visszavonását tervezi az egyik első lépéseként hivatalában, és talán már az első napján, így fogalmazott egy őt ismerő forrása.

A már leköszönő amerikai elnök, Donald Trump, annak idején a vezeték építését elnöki kampányának központi ígéretévé tette. Tom Shannon, a külügyminisztérium politikai ügyekben illetékes államtitkára 2017-ben írta alá a határozatot. Joe Biden, aki január 20-án lép hivatalába, már az Obama-adminisztráció alelnöként is elutasította a projektet, hivatkozva az éghajlatváltozás elleni küzdelemre irányuló erőfeszítéseire. Most pedig elnökválasztási kampányában fogadta meg, hogy megsemmisíti az olajvezeték elnöki engedélyét, ha megválasztják.

Kanada Egyesült Államokbeli nagykövete elmondta, hogy továbbra is támogatni fogja a projektet, amely szerinte az igenis illeszkedik mindkét ország környezetvédelmi terveihez. "Nincs jobb partner az Egyesült Államok számára az éghajlatváltozással kapcsolatban, mint Kanada. Együtt dolgozunk a zöld átmenet érdekében" – mondta Kirsten Hillman nagykövet nyilatkozatában.

A vezeték építését, amely Alberta tartományból Nebraskába juttatja el az olajat – onnan pedig a Mexikói-öböl menti amerikai finomítókba – jogi kérdések lassították idáig is az Egyesült Államokban.

Az ellenzők többek közt arra hivatkoznak, hogy a Keystone XL távvezeték nem szolgálja az Egyesült Államok nemzeti érdekeit. Pedig a projekt támogatói szerint a vezeték éppen ellenkezőleg viselkedik: konkrétan segítené Amerikát abban, hogy több energiát termelve független maradhasson, ráadásul bevételhez segítené a finomítókat, ezzel munkahelyeket is teremthetnek.

A Keystone XL weboldalán azt ígéri, hogy nincs ma ennél megfelelőbb olajszállítás: fejlett technolgógiát használva, energiabiztonságot nyújtanak az országnak, és tovább erősítik az amerikai-kanadai kapcsolatokat. Hovatovább a TC Energy nettó zeró kibocsátást is ígér 2023-ra.

Fotók: Keystone XL

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.