Fenntarthatóság

Engedélyeznék az olajfúrást az Egyesült Államok utolsó érintetlen vadonjában

Stuth-Nagy Niki | 2021.01.20. 05:00

Donald Trump egyik utolsó rendelkezése lehet az, hogy engedélyezi az olajkitermelést az Északi-sarkvidéki Nemzeti Vadrezervátumban, amit az Egyesült Államok utolsó megmaradt vadonjának tartanak.

Évtizedek óta tart a vita és a kardoskodás a környezetvédők, a helyi őslakosok, valamint az olajtársaságok között azért, hogy az alaszkai Északi-sarkvidéki Nemzeti Vadrezervátum (Arctic National Wildlife Refuge, ANWR) területén található olajmezőket ki lehessen-e használni, vagy sem. A területre gyakran az Egyesült Államok utolsó érintetlenül maradt vadonjaként hivatkoznak, és a potenciális olajbányászat által érintett parti régió a jegesmedvék és a Grant karibuk számára is rendkívül fontos.

Donald Trump már 2017-ben pedzegetni kezdte az olajbányászat lehetőségét, de egészen mostanáig nem lett belőle konkrét cselekedet. Az olajtársaságok gyakran az amerikai kormány támogatását élvezték, így nem csoda, hogy a leköszönő elnök igyekszik eleget tenni a lobbizásuknak: az amerikai Földgazdálkodási Hivatal a közelmúltban pedig megkezdte 22 földdarab fúrási jogainak értékesítését. Az érintett terület nagyjából 4046 négyzetkilométeres, a bérleti jog tíz évre szól.

A környezetvédők és az őslakosok természetesen bírósághoz fordultak, egyelőre nem értek el eredményeket.

Az értékesítés során azonban – nem túl meglepő módon – nem tolongtak az olajtársaságok, így a tulajdonjog nagy része az Alaszkai Ipari Fejlesztési és Export Hatóságra száll (Alaska Industrial Development and Export Authority), a nagy olajóriások helyett pedig csak néhány kisebb cég vásárolt jogot a területen. Az érdektelenségnek az lehet az oka, hogy bár a területen elég sok olaj lehet, nincs kiépített infrastruktúra, a kiépítés pedig költséges és időigényes lenne. Több nagy amerikai bank is bejelentette, hogy nem fog támogatást adni a régió kihasználásához.

Az olajkitermelés megindításának egyik fő indoka a Trump-adminisztráció kommunikációja szerint az lett volna, hogy tőkét vonzzanak be a környékre, csakhogy az értékesítés eddig mindössze 14,4 millió dollárt generált. Az Északi-sarkvidéki Nemzeti Vadrezervátum a legnagyobb érintetlen vadterület az országban – egyelőre.

Az ANWR területének fúrási jogaiért folyó küzdelmet sokan a leghosszabb környezetvédelmi harcnak tartják az Egyesült Államok történelmében. A rezervátum 78 ezer négyzetkilométert foglal magába, nagyon fontos az amerikai biodiverzitás számára. Az olajfúrás nagy része a partmenti szakaszokon zajlana. Az olajtársaságok először az 1970-es években kezdték el pedzegetni a kitermelés lehetőségét, de a környezetvédők és a helyiek ellenálltak. Egészen mostanáig.

Szakértők szerint azonban a szerény érdeklődés és az elnökváltás következtében akár még változás is jöhet az alaszkai rezervátum ügyével kapcsolatban is.

  Stuth-Nagy Niki
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.