Szabályozás

Úgy tűnik Joe Biden tényleg az olaj útjába áll

NRGreport | 2021.01.21. 19:47

Joe Biden beiktatása napján több olyan rendeletet is aláírt, amik fokozatosan lendítenék fel az Egyesült Államok klímavédelem területén tett lépésit. Ezek között volt Donald Trump egyik utolsó rendelkezésének felfüggesztése is, amely alapján engedélyezte az olajkitermelést az Északi-sarkvidéki Nemzeti Vadrezervátumban, de eltörölte a Keystone XL kőolajvezeték építését is.

Felpörögtek az események az Egyesült Államok utolsó megmaradt vadonja körül, az elmúlt pár napban több fordulat is történt az évtizedek óta vitát generáló Északi-sarkvidéki Nemzeti Vadrezervátum (Arctic National Wildlife Refuge, ANWR) területén található olajmezők kihasználásának ügyében. Donald Trumpot 2017 óta foglalkoztatta az olajbányászat lehetősége, kormányzásának utolsó napjaiban pedig meg is ragadta a lehetőséget, hogy eleget tegyen az olajtársaságok lobbizásának: bérleti szerződéseket adott ki az ANWR terület egy részére. A hosszas múltra visszatekintő kardoskodás során – amit sokan az Egyesült Államok történetélmének leghosszabb környezetvédelmi harcának tekintenek –a környezetvédők és az őslakosok többször is bírósághoz fordultak már, eddig eredménytelenül.

Joe Biden azonban beiktatásának már első napján nagy figyelmet szentelt a kérdésnek, és ideiglenes moratóriumot rendelt el az Alaszkai Természetvédelmi Rezervátum bizonyos területeire kötött olaj- és gáz bérleti szerződésekkel kapcsolatban, valamint elrendelte a teljes program felülvizsgálatát és egy új, átfogó környezeti tanulmány készítését is.

Úgy tűnik Joe Biden elnöksége alatt valóban nagy figyelmet fog szentelni az Egyesült Államok kormánya a klímaváltozásnak, aminek a fent említetteken, és a párizsi klímaegyezményhez való visszatérésen túl újabb határozott lépése volt a Trump által jóváhagyott vitatott kanadai csővezeték, a Keystone XL projekt építésének eltörlése is – melynek részleteiről egy korábbi cikkünkben írtunk.  

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.