Trading

Az Egyesült Államok ma Keystone nélkül is több mint 50 százalékban kanadai olajimportra támaszkodik

NRGreport | 2021.01.22. 22:34

Lehet, hogy Biden törölte a Keystone XL olajvezeték projektet, ettől még az Egyesült Államok továbbra is készen áll rekord mennyiségű kanadai importra a meglévő vezetékeken keresztül.

Joe Biden amerikai elnök már első szerdai munkanapján törölte a Keystone XL engedélyét, halálos csapást mérve ezzel a 9 milliárd dolláros Albertából Nebraskába tartó olajvezetékre. A környezeti aktivisták és az őslakos közösségek üdvözölték a lépést, de a kereskedők és elemzők szerint az Egyesült Államok és Kanada közötti vezetékeknek így is elegendő kapacitásuk lesz az egyre nagyobb mennyiségű kőolaj kezelésére Kanadából.

Kanada az Egyesült Államok elsődleges külföldi kőolajszállítója: az amerikai energiaügyi minisztérium adatai szerint az Egyesült Államok jelenleg körülbelül 3,8 millió bpd olajat exportál Kanadából. Az elemzők arra számítanak, hogy az elkövetkező néhány évben ez 4,2–4,4 millióra fog nőni. A jelenleg folyamatban lévő vezetékbővítések várhatóan további 950 000 bpd exportkapacitást jelentenek majd a kanadai termelők számára még 2025 előtt.

Biden adminisztrációja azt a célt tűzte ki célul, hogy az Egyesült Államok a szén-dioxid-mentesítés felé haladjon, és csökkentse kőolaj- és gázfüggőségüket, továbbá a légszennyezést. Az ország energiaigényének legnagyobb része továbbra is fosszilis anyagokból származik.

Az Egyesült Államok ma Keystone nélkül is Kanadára támaszkodik olajimportban. A nyersanyagot szállító vonalak közül többsége bővítés alatt áll. Amennyiben ezek a fejlesztések megvalósulnak, úgy kiderülhet, hogy a Keystone XL-re tulajdonképp nem is volt szükség – mondta Mark Oberstoetter, a Wood Mackenzie kutatási igazgatója.

Kanada a világ negyedik legnagyobb kőolajtermelője. A 2020-as 3,9 millió bpd mennyiség 2021-ben már új rekordra, 4,45 millió bpdre emelkedik. Ennek nagy részét az Egyesült Államokba exportálják. Nyugat-Kanada hamarosan elérheti azt a pontot, ahol már felesleges olajexport-kapacitással rendelkezik.

 

Fotó: pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.