Fenntarthatóság

Még a bolygó tetején is találtak mikroműanyagokat

Stuth-Nagy Niki | 2021.01.23. 06:00

Régóta érkeznek hírek arról, hogy a Mount Everest alaptábora tele van szeméttel – sőt, a hegy egy időben annyira szennyezett volt, hogy szemétszedési akciókat is szerveztek rajta. Az azonban még így is meglepő, hogy a csúcs közelében, még 8400 méteren is bukkantak mikroműanyagra kutatók.

A National Geographic műanyagkutató expedíciója megdöbbentő magasságokban talált mikroműanyagot: a Mount Everesten még 8400 méteren is bukkantak mikroműanyagokra. A National Geographic és a Rolex 2019-es Csomolungma-expedíciója során begyűjtött hó- és vízmintákban rengeteg mikroműanyagot találtak, de még a szakértőket is megdöbbentette, hogy milyen magasságokban is sikerült kimutatni szennyezettséget.

Nem meglepő, hogy a legnagyobb műanyagkoncentrációt az alaptábor környékén találták, az már inkább, hogy feljebb haladva is volt mikroműanyag a mintákban bőven. A hegyre már korábban is úgy hivatkoztak, mint a legmagasabb szemétdomb, a mikroműanyagokat azonban eddig nem elemezték a Mount Everesten. Az egészen pontosan 8440 méter magasságból gyűjtött minta jelöli a legmagasabb helyet, ahol valaha mikroműanyagot találtak a bolygón.

„Nem tudtam, milyen eredményekre számítsak, de az meglepett, hogy minden egyes hómintában találtunk mikroműanyagot” – mondta Imogen Napper, a Plymouth-i Egyetem National Geographic által támogatott munkatársa és a One Earth tudományos folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője.

A mikroműanyagok olyan apró, fél centinél kisebb törmelékek, melyek a műanyag tárgyak darabolódása, bomlása során alakulnak ki. A szemcsék a világ legeldugottabb helyeire, például az óceánok mélyére is képesek eljutni. Egyelőre nem tiszta, hogy pontosan milyen károkat okoznak a természetben és elfogyasztva az emberi szervezetben, de az biztos, hogy nem tesznek jót sem a környezetnek, sem nekünk. „Az, hogy tudjuk: a bolygó legmagasabb hegyét is szennyezzük, igazán megdöbbentő” – mondta a kutató.

A legmagasabb koncentrátumot nyilvánvalóan az alaptáborban mérték, itt literenként 79 darab mikroműanyagot találtak. Ez az a terület, ahol a legtöbb ember megfordul, és több időt is tölt el. A 8400 méteres magasságban onnan gyűjtötték a mintát, ahol a mászók általában megpihennek, letelepednek egy kicsit.

A kutatók nemcsak a mikroműanyag mennyiségét, hanem típusát is felmérték: az eredmények alapján a hegyen a poliészter, az akril, a nejlon és a polipropilén dominál. A szakértő szerint ezek a mászóruhák, a sátrak, illetve a kötelek alapanyagai. Az is előfordulhat egyébként, hogy a magasabb területekre a szél fújta fel a mikroműanyagot tartalmazó hómintákat.

Jelenleg a szakértők többsége a műanyaghasználat visszaszorítására és az újrahasznosítására koncentrál, Napper ugyanakkor úgy gondolja, azzal is foglalkoznunk kellene, hogy milyen technikákkal tudnánk egyáltalán csökkenteni, hogy a mikroműanyagok létrejöjjenek. A szakértők remélik, hogy a kutatási eredményeik hozzájárulhatnak az új technológiák kidolgozásában.

 

  Stuth-Nagy Niki
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.