Vállalatok

Győzött a klímaforradalom a BP-nél, tényleg jelentősen visszavágták az olajkutatásért felelős divíziót

NRGreport | 2021.01.25. 23:15

Százasával küldték el a szakembereket arról a részlegről, amely egy évszázadon keresztül biztosította az energiavállalat vastag profitját.

Amióta Bernard Looney lett a brit székhelyű olajvállalat vezérigazgatója, a BP upstream (kutatás-termelés) divíziójában a tudósok, geológusok és mérnökök száma 100 fő alá esett vissza, szemben a néhány évvel ezelőtti 700-hoz képest. A Reuters idézi a BP korábbi és jelenlegi alkalmazottait, akik szerint az elmúlt hónapokban olaj- és gázkutatásban dolgozók százasával hagyták el a vállalatot Houstontól Londonig. Néhányukat áthelyezték más, tiszta energiára fókuszáló részlegekbe, míg másokat elbocsátottak.

Looney jelentős átstrukturálási törekvést jelentett be a BP-nél, miután átvette a vezérigazgatói posztot 2020 januárjában, és az elsők között nyilatkozott arról, hogy az általa vezetett olajvállalat azt tervezi, hogy 2050-re és hamarabb „nettó zéró” vállalattá válik. E terv mentén, illetve az olajkereslet és az olajár összeomlása nyomán tavaly júniusban bejelentették, hogy 10 000 munkahelyet építenek le, amely a munkaerőállomány mintegy 15 százalékának felel meg.

Néhány hónappal később a vállalat közölte, hogy évi 5 milliárd dollárra, azaz tízszeresére növeli az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiával kapcsolatos beruházásait, és 2030-ra 40 százalékkal csökkenti az olaj- és gáztermelést.

A BP mintegy 2500 alkalmazottja jelentkezett önkéntes elbocsátásra, köztük 500 vezető beosztású alkalmazott – derült ki a Reuters feljegyzéséből. A másik háromnegyed elbocsátás lesz, sokan irodai pozícióból, valamint az olaj- és gáz divízióból.  

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy Bernard Looney új BP korszak érdekes figurája. A 2020 év elején kinevezett vezető, aki korábban egész karrierjét a vállalatnál töltette, minden erejével azon van, hogy újrapozícionálja a 10 évvel ezelőtti Deepwater Horizon-os eset okozta reputációsérülésben megpörkölődött olajvállalatot.

Looney megszólalásaiban minden lehetséges módon érzékelteti: a vállalatnál tudják jól, hogy tisztább energiaforrásokra van szüksége a világnak, és a BP komolyan veszi a 2050-es net zero carbon célkitűzést.

Looney nem mulasztott el beszállni a frissen hivatalba lépett Joe Bident ünneplők táborába sem. LinkedIn posztjában hangsúlyozza, örömmel dolgozik együtt az új Biden admnisztrációval, irány a megújulók, és hozzátette: üdvözli, hogy "ír vér" került az ovális irodába.

Fotó: BP, LinkedIn

 

 

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.