Vállalatok

A MET biogázerőműve megkezdte működését Szerbiában

NRGreport | 2021.01.26. 15:15

A MET Csoport üzembe helyezte 1,2 MW teljesítményű biogázerőművét Szerbiában. Az ünnepélyes megnyitón Zorana Mihajlović miniszterelnök-helyettes, energiaügyi miniszter is részt vett.

A MET Csoport – 51 százalékos tulajdonában álló vegyesvállalatán, a PEPO Energy-n keresztül – üzembe helyezte 1,2 MW teljesítményű biogázerőművét Szerbiában. Az ünnepélyes megnyitón Zorana Mihajlović miniszterelnök-helyettes, energiaügyi miniszter is részt vett.

A MET és az északkelet-szerbiai Novo Milosevo városában működő helyi cég, az Arhar Teh vegyesvállalata, a PEPO Energy építette meg és helyezte üzembe a zöldenergiával működő biogázerőművet. A berendezés mezőgazdasági eredetű biomasszából állít elő biogázt, amelynek segítségével villamosenergiát és hőt termel. Az erőmű kapacitása 1,2 megawatt (MW).

A MET Csoport 2020 májusában csatlakozott a PEPO-projekthez, 51 százalékos részesedést szerezve és biztosítva a szükséges projektfinanszírozást.

Zorana Mihajlović miniszterelnök-helyettes, energiaügyi miniszter hangsúlyozta az új biogázerőmű építésének fontosságát Szerbiában, a már meglévő 28 erőmű mellé. „Jelenleg további 73 biogázerőművet építünk Szerbiában, amivel egy vagy két éven belül 100 MW beépített kapacitás jön létre, és Szerbia így több villamosenergiát állít majd elő biogázból, mint Horvátország, Montenegró és Szlovénia együtt. Ez a projekt bizonyítja a szerb kormány elkötelezettségét a zöldenergia iránt, és minden befektető, aki a megújuló energiába beruház, egyben azt mutatja, hogy az energiapolitikánkban is hisz” – mondta a miniszter. Hozzátette, hogy a PEPO Energy ötmillió eurós beruházás, amely több mint harminc munkahely megteremtésével segíti a helyi közösséget.

Lakatos Benjamin, a MET Csoport vezérigazgatója kijelentette: „A PEPO erőmű újabb mérföldkő a megújuló energiával kapcsolatos stratégiánkban, és jól mutatja elköteleződésünket a zöld és fenntartható jövő iránt. Egyben megerősíti elkötelezettségünket Szerbia felé is, ahol a MET 2009 óta folytat üzleti tevékenységet. További beruházásokkal bővíteni szeretnénk jelenlétünket a megújuló és a hagyományos energiaforrások terén is, támogatva ezzel a szerb gazdaságot.”

Biomassza és biogáz

A biomassza egy megújuló, de úgynevezett kimeríthető primer energiaforrás, amely ma a világ negyedik legelterjedtebb energiaforrása a szén, a kőolaj és a földgáz után. Elsődleges biomasszának szokták hívni a természetes vegetációt és növényeket, másodlagos biomasszának az állatvilág, illetve az állattenyésztés fő- és melléktermékeit, hulladékait, harmadlagos biomasszának pedig a biológiai eredetű anyagokat felhasználó iparok termékei, melléktermékei, hulladékai számítanak.

A biomassza hasznosításának fő iránya az élelmiszertermelésen, takarmányozáson, valamint agráripari termékek alapanyaggyártásán túl az energetikai hasznosítás. Az energetikai hasznosítás közül az egyik jelentős hasznosítási mód a biogáz-előállítás.

A biomassza-erőműveket bőséges biomassza-források közelében érdemes megépíteni, így feltételezhető, hogy az említett szerbiai biogáz üzem egy mezőgazdasági farm mellé húzták fel.

Az 5 millió eurós beruházás önmagában nem számít rendkívüli nagyságrendnek, viszont a MET számára ez a beruházás még nagyon fontos kapcsolatteremtő lépés lehet további komolyabb szerb beruházások felé.

A biomassza energia a felhasznált energia nagyjából 15 százalékát fedezi világátlagban.

Fotó: MET

 

 

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.