Szabályozás

Megérkezett a 180 fokos irányváltás: Joe Biden klímavédelmi tervei munkahelyek millióiba és dollármilliárdokba kerülhetnek Amerikának

NRGreport | 2021.01.27. 23:03

Joe Biden felkérte az Egyesült Államok Kongresszusát, hogy szüntessék meg a fosszilis enegiahordozók számára nyújtott támogatásokat. A nagyszabású klímavédelmi akciótervet szerdán írta alá az amerikai elnök.

Donald Trump igyekezett az amerikai olaj-, gáz- és széntermelést maximalizálni, könnyített a szabályozási nehézségeken és környezetvédelmi felülvizsgálatokon. Joe Biden most pont ellenkezőleg lép: ideiglenes tilalmat hirdetett arra vonatkozóan, hogy engedélyezzék a kőolaj- és földgáz-kitermelést újabb szövetségi területeken, és támogatni kívánják a tiszta energiára való átállást.

A rendeletek jól mutatják a demokrata elnök klímaváltozással kapcsolatos környezeti menetrendjének irányát. Mától a „katasztrófa elkerülése” lett az új vezényszó.

„Véleményem szerint már eddig is túl sokáig vártunk a klímaválság kezelésével" – mondta Biden a Fehér Ház ünnepségén, miközben az erősödő viharokról, tűzvészekről, áradásokról és aszályokról beszélt. "Itt az ideje cselekedni."

A nemzetközi közösség és a környezetvédelmi szervezetek üdvözölték, a nagy amerikai olajvállalatok azonban élesen ellenzik Biden klímavédelmi terveit, utóbbiak szerint a tervezett új előírások munkahelyek millióiba és dollármilliárdokba fognak kerülni az országnak. 

Donald Trump 2017 márciusában írta alá azt az elnöki rendeletét, amivel eltörölte az elődje, Barack Obama által szintén elnöki rendeletben hozott környezetvédelmi intézkedéseket.

Joe Biden nem várt márciusig. Biden még az elnökválasztási kampány során hangoztatta, hogy az Egyesült Államok gazdaságát 2050-re karbonsemlegessé kell tenni.

Fotó: pixabay

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.