Mobilitás

Az igazi ok, ami miatt a Tesla továbbra is szárnyal

NRGreport | 2021.01.29. 06:34

Rekordbevétel, rekordprofit, rekordértékesítés. A Tesla volt az elmúlt év bombasztikus részvénye, de sokan szem elől tévesztik a siker legfontosabb okát.

A Tesla részvényeik 695 százalékot emelkedtek 2020 folyamán, Míg a nagy autógyártók a túlélésért küzdenek, addig az elemzők sokkal inkább a Tinderhez vagy Apple-höz mérik a vállalatot. Mert a lényeg nem az eladott autók darabszámában van.

A Tesla szolgáltatási üzletága a következő évtized végére többet érhet, mint az összes autóeladás – jelentette ki a Morgan Stanley.

A bank becslése szerint az autopilóta szoftverek, a biztosítás, az energia és egyéb szolgáltatások adják a vállalat igazi jövedelemteremtő képességét, így először kerültek bele ezek a szempontok is a vállalat értékelésébe.

A bank azt is felértékelte, hogy az egyes támogató szolgáltatások mennyit dobnak az árfolyamon. A biztosítási szolgáltatások 73 dollárt érnek, a telekocsi (ride hailing) szolgáltatások 38 dollárt, míg a Tesla hálózati szolgáltatások – a Supercharger hálózatától kezdve a járművezetői segítségnyújtó szoftverig, a prémium információs szórakoztatásig – részvényenként 164 dollárost súlyt kapnak.

Tehát hasonlóan az Apple-höz, ahol a szolgáltatásból származó bevétel a teljes profit 40 százalékát teszi ki, a Tesla esetében is elmondható, hogy a nem gépjárművekből származó bevételek új súlya már komoly lépés a termékértékesítés-fókuszból szolgáltatás-fókuszba átalakulás felé, amelyben az egyes szolgáltatáselemek remekül biztosítják a vállalat jövedelemteremtő képességét.

Az Apple is hasonló utat járt be, és ma már sokkal több, mint egy számítógépes vállalat. Az Apple One csomag megjelenésével zeneszámokat, tévéműsorokat, filmeket, híreket és játékokat kínálnak, és 2025-re az Apple-szolgáltatások várhatóan meghaladják az 50 milliárd dolláros bevételt, amellyel az iPhone-t is lekörözik.

A Tesla is mindent megtett, hogy ne kerüljön bele a szokásos iparági bokszba. Komoly vízióval és zöld kezdeményezésekkel árasztották el ügyfeleiket, majd rámozdultak az otthoni energiatermékek piacára is. 2015 áprilisában bevezették a Powerwall nevű otthoni akkumulátorok sorozatot, amelyek energiatároló rendszerként szolgálnak az otthonokban vagy a vállalkozásokban. Ezek az otthoni napenergia-rendszerhez csatlakozva biztosítják, hogy a tárolt energia szükség esetén később is felhasználható legyen. Pont, ahogy az Apple Watch is belépett az egészségügybe, és mára már több órát eladtak, mint az egész svájci óraipar.

Elon Musk már évek óta túllépett az autóipari kereteken. Amikor más nagy autógyártók még épp egy újabb négyajtós szedán építésével voltak elfoglalva, addig neki sikerült státusszimbólummá tenni egy letisztult elektromos járművet, amiért az emberek nagyon sok dollárt hajlandóak fizetni.

És még hátravannak a teljes mértékben önvezető autók. Erre a beígért ambíciózus jóslat ugyan nem vált be – egymillió darab 2020 végére- de Elon Musk víziójával elérte, hogy teljesen összezavarja a virágzó telekocsi-ipart. És bár történtek fontosabb fejlesztési előrelépések, az első önvezető modellek nem valószínű, hogy 2025-2027 előtt piacon lesznek.

Fotó: Tesla

 

 

 

 

 

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.