Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

A vállalatok közel fele zöldnek hazudja magát

NRGreport | 2021.02.01. 23:11

A vállalatok weboldalain szereplő „zöld” állítások leginkább túlzóak, hamisak vagy akár törvénytelenek is, állapította meg az Európai Unió és a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok online áruházakról és kereskedőkről készült felmérése.

Ahogy a fogyasztók egyre jobban kikövetelik a fenntarthatóbb termékeket, úgy növekszik a vállalatok által hirdetetett környezettudatos üzenetek száma is – és ezzel együtt növekszik a greenwashing is, vagyis ahol a vállalatok meglehetősen eltúlozzák környezetvédelmi bizonyítványukat, csak hogy megnyerjék a vásárlókat.

A „zöld” állításokat közelebbről megvizsgálva, az online áruházak és néhány kereskedő honlapját áttekintve, az Európai Bizottság és a nemzeti hatóságok úgy találták, hogy a greenwashing-probléma nagyon is terjedőben van.

A tanulmány 344 „kétesnek tűnő” fenntarthatósági állítást értékelt a vállalatok online kínálatában, amelyek többnyire ruházati, kozmetikai és ápolási, valamint a háztartási termékekre vonatkoztak. Az esetek 42 százalékában a nemzeti hatóságoknak bőven volt okuk azt feltételezni, hogy az hirdetett állítások hamisak, megtévesztőek és potenciálisan kimerítik a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot az uniós jog szerint. A legtöbb esetben a kereskedő nem biztosított elegendő információt a fogyasztók számára az állítás pontosságának megítéléséhez, míg az esetek 37 százaléka homályos kifejezéseket használt anélkül, hogy azokat megalapozta volna. "Az olyan kifejezéseket, mint az ökológiai, organikus és környezetbarát, gyakran és megalapozatlanul használták" – közölte a Holland Fogyasztói és Piaci Hatóság (ACM). Az ACM megbírságolhatja azokat a vállalkozásokat, amelyek hamis vagy félrevezető fenntarthatósági állításokat terjesztenek elő – jelentették ki.

Didier Reynders, az EU igazságügyi biztosa azt mondta, hogy míg egyes cégek környezetbarát termékek előállítására törekszenek, mások "homályos, hamis vagy eltúlzott állításokkal" vezetik félre a fogyasztókat.

A Bizottság nem nevezte meg az átvilágított vállalatokat. Állítják viszont, hogy a nemzeti hatóságok nem csupán rámutatnak a felmerült aggályokra, hanem arról is gondoskodni fognak, hogy azokat korrigálják.

Johnny White, a ClientEarth környezetvédelmi jogi ügyvéd ügyvédje szerint a zöldmosás nem csupán a fogyasztási cikkek piacán jellemző. "A környezeti szempontból káros üzleti gyakorlattal rendelkező nagyvállalatok, mint például a fosszilis üzemanyagokkal foglalkozó társaságok, hatalmas összegeket költenek imázs-reklámokra, csak azért, hogy eltereljék a figyelmet az általuk okozott környezeti hatásokról" – mondta.

A megállapítások tájékoztatást adnak majd az idén várható uniós jogszabályokra vonatkozóan is, amelyek meghatározzák egyrészt a fenntarthatósági címkék feltüntetésének minimum követelményeit, valamint azon feltételrendszert, amelyek szerint a vállalatok kénytelenek lesznek tájékoztatást nyújtani termékeik környezetre gyakorolt hatásairól és ezek adatairól, hogy elősegítsék a zöldmosás felszámolását.

Fotó: pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.