Fenntarthatóság

500 milliárd dollárra rúgtak az energiaátmeneti beruházások világszerte, Európával az élen

NRGreport | 2021.02.03. 23:09

A BloombergNEF (BNEF) által összeállított új, átfogó „energiaátmeneti beruházások” számsorai azt mutatják, hogy a világ 2020-ban rekord, 501,3 milliárd dollár értékben költött szén-dioxid-mentesítésre, ami 9 százalékkal több, mint az azt megelőző évben volt, még a Covid-19 okozta gazdasági nehézségek mellett is.

A BNEF elemzése azt mutatja, hogy a vállalatok, a kormányok és a háztartások 2020-ban 303,5 milliárd dollárt fektettek be megújuló energia kapacitásokba, emellett 139 milliárd dollárt költöttek elektromos járművekre és a kapcsolódó töltési infrastruktúrára, ami 28 százalékos növekedést és új rekordot jelent.

Az energiaátmeneti beruházások egyéb területei is erősödést mutattak: a szén-dioxid-megkötés és -tárolás (CCS) globális beruházása például háromszorosára, 3 milliárd dollárra nőtt.

Albert Cheung, a BNEF elemzési vezetője elmondta: „A számok azt mutatják, hogy a világ évente fél billió dollárnyit áldozott olyan beruházásokra, amelyek az energiarendszer dekarbonizálására irányultak.”

A BNEF energiaátmeneti befektetési adatainak földrajzi felosztása azt mutatja, hogy a globális beruházások legnagyobb része Európában történt, 166,2 milliárd dollár értékben (ami 67 százalékos növekedést jelent), Kína 134,8 milliárd dollárral a második (12 százalékos csökkenés), az Egyesült Államok pedig 85,3 milliárd dollárral következik (11 százalékos csökkenéssel). Európa lenyűgöző teljesítményét az elektromos járművek értékesítésének rekord éve és a megújuló energiával kapcsolatos beruházások jelentős mértéke adta.

A megújuló energiaforrások beruházásainak kiemelkedő eseményei között szerepelt az offshore szélprojektek finanszírozásának 56 százalékos ugrása 50 milliárd dollárra, beleértve az alágazat eddigi legnagyobb projektjét, a 8,3 milliárd dolláros északi-tengeri 2.5GW Dogger Bank projektjet az Egyesült Királyságban, vagy a 2GW Al Dhafrah szolárparkot az Egyesült Arab Emírségekben, ami önmagában 1,1 milliárd dollárba került. A biomassza és a hulladék-energia finanszírozások 3 százalékkal csökkent, 10 milliárd dollár volt mindösszesen.

A megújuló kapacitásokba történő beruházás két húzó országa is volt: Hollandia, ahol 221 százalékkal 14,3 milliárd dollárra nőtt, illetve az Egyesült Királyság, ahol 177 százalékkal 16,2 milliárd dollárra nőtt.

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.