Fenntarthatóság

Környezetkímélőbb utazásra szólít fel Harry herceg

Stuth-Nagy Niki | 2021.02.03. 06:00

A brit herceg szerint az utazási ágazat és a turizmus is környezettudatosabb működése kell, hogy átálljon a koronavírus-világjárvány után. Harry úgy gondolja, itt a lehetőség, hogy végre újraszervezzék az egész utazási szektort. A herceg nagy támogatója a fenntarthatóságnak, annak ellenére, hogy sokszor került a média kereszttüzébe privát repülős útjai miatt.

Az utazási szektor az egyik olyan ágazat, amit a koronavírus-világjárvány a legérzékenyebben érintett: a globális turizmus nagyjából teljesen leállt, és sok országban még a belföldi utazást is tiltják. Erzsébet királynő unokája szerint mindez jól mutatja, hogy mennyire fontos a turizmus szerepe, de azt is, hogy fontos környezettudatos, fenntartható módon átalakítani a szektort.

„Tudjuk: az, hogy ne utazzunk, nem opció” – idézi a Reuters Harryt a Travalyst kezdeményezés éves összefoglalójából, ami azért jött létre, hogy az utazást fenntarthatóbb megoldásokkal színesítse. „Most viszont itt van előttünk a lehetőség, hogy máshogy, jobban csináljuk a dolgokat. Az utazás és a turizmus sem kivétel ez alól. Ahogy az ágazat újra feléled a krízis után, nagyon fontos, hogy változtassunk.”

Harry, akárcsak apja, Károly herceg, nagyon sokszor emeli fel a szavát a környezetvédelem mellett. A herceg szerint most már egyértelmű, hogy az utazási ágazat nem tett eleget a pandémia előtt ahhoz, hogy mérsékelje a klímaváltozást és csökkentse a légszennyezést.

Bár sokszor áll ki környezetvédelmi kezdeményezések mellett, Harry korábban a média kereszttüzébe került amiatt, hogy hiába promotálja a klímaváltozás elleni harcot, maga nem figyel arra, hogy minél kisebb legyen a szénlábnyoma. Ő és felesége, Meghan gyakran utaznak privát repülővel, ami finoman szólva sem környezetbarát megoldás. Harry korábban erre azt nyilatkozta, hogy csak a nagyon indokolt helyzetekben használják a privát járművet, általában kereskedelmi repülőgépen utaznak, és mindig figyel arra, hogy az út karbonlábnyomát valahogy máshogyan ellensúlyozza.

A Travalyst egyébként egy nonprofit egyesület, amely olyan nagy utazási vállalkozásokat tud támogatói között, mint a Booking.com vagy a TripAdvisor. Most arra hívja fel a figyelmet, hogy az utazási szektorban sokkal nagyobb átláthatóságra van szükség, és persze arra, hogy a fenntarthatóság szempontjai szerint induljon újra az ágazat.

  Stuth-Nagy Niki
Címkék
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.