Vállalatok

Sorra jelentik be az olajvállalatok a negatív éves eredményeket, most a Shell jött két évtizedes negatív rekorddal

NRGreport | 2021.02.04. 11:26

A Royal Dutch Shell tavalyi nyeresége legalább két évtized legalacsonyabb szintjére esett vissza, mivel a koronavírus-világjárvány világszerte drámaian visszavágta az energia iránti keresletet. A vállalat kiskereskedelmi hálózata és kereskedelmi vállalkozása segített valamennyire csillapítani az ütést.

A brit-holland olajvállalat éves nyeresége 71 százalékkal, 4,8 milliárd dollárra esett vissza. Erőteljesen csökkent az olaj- és gáztermelés, valamint a nyersolaj üzemanyagokba történő finomításából származó nyereség. Csökkent a cash-flow, méghozzá közel ötödével a 2019-es számokhoz képest, miközben az adósság/saját tőke arány 32 százalékra emelkedett (29 százalékról).

A vállalat, a piac többi szereplőjéhez hasonlóan, a kiadások erőteljes csökkentésével reagált a tavalyi példátlan olaj- és gázkereslet-visszaesésre. Új projektekbe is 17,8 milliárd dollárt fektetett be 2020-ban, 6 milliárd dollárral kevesebbet, mint egy évvel korábban, és működési költségeit 12 százalékkal 32,5 milliárd dollárra csökkentette. 

Bíztató viszont, hogy a vállalat 2021 első negyedévére osztalékemelést tervez. Tavaly év elején még kétharmaddal csökkentett a világjárvány miatt, majd most emel másodszor.

Ellentétben a riválosokkal, a Shell inkább a hidrogén- és bioüzemanyagok piacára fogad, és ott kamatoztatná áramkereskedelem terén szerzett tapasztalatait, ezzel is távolodva az olajtól és közben nem áll be a megújuló energiaforrások felé tülekedésben.

Elemzők szerint az eredmények -bár nem pont a negyedik negyedéves eredmény vagy a cash flow- de összességében nem voltak olyan rosszak, mint ahogy ettől tartani lehetett. Különösen annak fényében, hogy a rivális brit BP a hét elején 5,7 milliárd dolláros veszteséget könyvelhetett el, és először volt 10 év után veszteséges, illetve az amerikai nagy szereplők, az Exxon Mobil és a Chevron is hasonlóképp óriási veszteségekről számoltak be 2020-ra. 

Fotó: shell

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.