Fenntarthatóság

Csak úgy hullanak Botswanában az elefántok, senki nem tudja, miért

Stuth-Nagy Niki | 2021.02.06. 06:00

Rájár a rúd a botswanai elefántokra: néhány hónappal ezelőtt százaval hullottak azért, mert mérgező mikroorganizmusok kerültek a szervezetükbe, most pedig újabb 11 állat pusztult el rejtélyesen.

Botswanában óriási probléma az orvvadászat, az elefántokat agyarukért még mindig nagy számban pusztítják. A természet sem kegyes azonban ezekhez az egyre csökkenő egyedszámmal létező óriásokhoz: tavasszal és nyáron egy természetes toxin végzett több száz állattal, most pedig újra elkezdtek pusztulni, és egyelőre senki nem tudja, miért.

Legutóbb természetes mérgek álltak a háttérben, legalább is ez tűnik a legvalószínűbb magyarázatnak. Bizonyos baktériumok képesen veszélyes toxinokat előállítani, különösen a pangó vízben, nagy az esély, hogy ezek okoztak neurológiai elváltozásokat az állatoknál. A szemtanúk beszámolói szerint a haldokló állatok gyakran furcsán viselkednek, körbe-körbe járkálnak, illetve zavarodottnak tűnnek. Az első gyanú egyébként mezőgazdasági vegyszerekre terelődött, de a vizsgálatok ezeket kizárták a lehetséges okok közül. A környezetvédelmi minisztérium tájékoztatása szerint kilenc növényvédőszert, valamint más, mezőgazdaságban használt vegyszert vizsgáltak meg, de a teszteredmények szerint egyik sem okozhatta az állatok halálát.

A legutóbbi elefántpusztulás a Moremi Game Rezervátumban történt, és az orvvadászatot minden esetben kizárták, mivel az állatok agyara érintetlen maradt. A dolgot árnyalja az, hogy a rezervátum mintegy száz kilométerre található Serongától, ahol az előző halálozások történtek. Akkor májustól kezdve egészen a nyár közepéig 330 elefánt vesztette az életét.

Jelenleg öt tetemet találtak az Orrszarvúak Határok Nélkül (Rhinos Without Borders) nemzetközi állatvédelmi szervezet kutatói. A nyomozás még kezdeti szakaszban van, állatvédők arra számítanak, hogy további elhullott állatokat fognak találni az egyelőre nehezen hozzáférhető területeken. Ezek átvizsgálásához helikopterekre is szükség lesz. A hatóságok a botswanai katonaság segítségét is kérik.

Egyelőre azonban úgy tűnik, hasonló problémával nézhetünk szembe, mint tavaly tavasszal: a tünetek ugyanolyannak tűnnek, és minden más körülmény hasonlít a korábbi esetekhez. Akkor az úgynevezett cianobaktériumok voltak az elefánthalál okozói, legalább is erre jutott a botswanai kormány, amely nagy nyomás alatt állt azért, hogy minél előbb megtalálja az okát a furcsa jelenségnek, ami hónapokig tartotta rettegésben a rezervátum szakértőit.     

Afrika teljes elefántpopulációja csökken az orvvadászat miatt, Botswanában azonban, ahol a kontinens elefántjainak csaknem egyharmada él, számuk növekedett, jelenleg mintegy 130 ezerre tehető az állomány. Botswana amúgy védi elefántállományát, bár tavaly bírálatok érték a kormányt, amiért feloldotta a 2014-es elefántelejtési tilalmat. Az országban él a világ legnagyobb elefántpopulációja.

 

  Stuth-Nagy Niki
Címkék
#elefántok   #természetvédelem  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.