Fenntarthatóság

A Rolls-Royce új, 100 százalékban fenntartható üzemanyaga komoly reményt ad a fenntartható repülés elérésében

NRGreport | 2021.02.07. 23:01

Az új üzemanyag több mint 75 százalékkal képes csökkenteni a CO2-kibocsátást a hagyományos sugárhajtású üzemanyaghoz képest.

Ahogy az éghajlatváltozás egyre súlyosabb fenyegetést jelent, mind az országok, mind a vállalatok igyekeznek igyekeznek fenntarthatóbb üzemanyagokra váltani a nettó zéró szén-dioxid-kibocsátás elérésének érdekében. Többek között a Boeing is azt célozta meg, hogy 2030-ig minden gépen 100 százalékban fenntartható üzemanyagokat használjon.

A Rolls-Royce most hajtotta végre az első 100 százalékos fenntartható repülőgép-üzemanyag (SAF) tesztjét egy üzleti sugárhajtású motorban. A legutóbbi teszteket a cég legújabb fejlesztésű üzleti repülési motorján, a Pearl 700-on végezték Dahlewitzben, Németországban. A Pearl 700 ötvözi az Advance2 motor esszenciáját – ami a repülési ágazatban ma elérhető, leghatékonyabb motor-alap- egy vadonatúj, alacsony nyomású rendszerrel. Ez a kombináció a felszállási tolóerő 8 százalékos növekedését eredményezi, és a motor is 5 százalékkal magasabb hatékonyságot kínál.

Az új teszteket alig néhány héttel azután végezték el, hogy a nem kevert SAF-et először sikeresen alkalmazták a motor földi tesztjein Trent 1000 motorral az Egyesült Királyságban, Derby-ben. A vállalat arra törekszik, hogy ez a típusú üzemanyag is megszerezze a szükséges tanúsításokat. Az SAF-nek ugyanis egyelőre csak arra van engedélye, hogy 50 százalékos arányban hozzákeverjék a hagyományos sugárhajtású üzemanyagokhoz.

A tesztekben alkalmazott SAF több mint 75 százalékkal csökkentheti a CO2-kibocsátását a hagyományos sugárhajtású üzemanyaghoz képest.

Az új üzemanyagot a kaliforniai üzemanyag-szakértő vállalat, a World Energy gyártotta.

Fotó: rolls-royce.com

 

 

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.