Szabályozás

Óránként 4 vonat a fővárosba, 19 perc alatt a reptérre, 1 bérlet minden járműre: elkészült a Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia

NRGreport | 2021.02.07. 23:33

A máig 19.századi logikán működő vasúti közlekedésünk 21.századi alapokra helyezésével helyére kerül a vasút szerepe a városban – ígéri az új stratégia.

Az elővárosokból érkezők közül tízből csak három ember választja a közösségi közlekedést, hogy a fővárosba bejusson. Ezzel szemben Budapesten belül tízből hatan utaznak közlekedéssel – így indul Budapest Vasút 2040 oldalán a kisvideó, amely bemutatja az új Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia lényegét.

Új megállóhelyek, átszállóhelyek, szépülő pályaudvarok, akadálymentes, klimatizált, tiszta, pontosan érkező vonatokon túl az alábbiakat ígéri egész pontosan a stratégia:

Közvetlen vonatok Újpalotáról a Nyugatiba, a Széll Kálmán térről a repülőtérre, Káposztásmegyerről Kelenföldre, Érdről a Nyugatiba, Dunakesziről Zuglóba, Pécelről Budára – ezt és még sok más új kapcsolatot, egy teljesen új regionális gyorsvasúti hálózatot hozhat, hogy ha koncepcionálisan, világos vízió mentén, a legjobb európai példákat követve leszünk képesek fejleszteni a vasúti közlekedést Budapesten és környékén a következő években és évtizedekben . 

Mik a Stratégia legfontosabb célkitűzései?

-Minden vasútvonalon óránként két elővárosi gyors, azaz zónázó, plusz négy elővárosi személyvonat indítása, így a belső agglomerációs gyűrűből és a zónázó és személyvonatok által egyaránt kiszolgált főbb településekről 15 perces járatsűrűség elérése minden irányból, az ehhez szükséges infrastruktúrafejlesztések elvégzése.

-Az elővárosi vasútvonalakról több irányba is közvetlen szolgáltatás indítása, körvasúti és fejpályaudvari/alagútba tartó vonatok vegyes közlekedése, fonódó viszonylathálózat kialakítása és az ehhez szükséges infrastruktúra megépítése.

-Budapest külső kerületeinek bekapcsolása a vasúti közlekedésbe, sűrűbb szolgáltatással, új megállókkal Káposztásmegyeren, a külső körvasúton, Albertfalván, a XVII. és XVIII. kerületben.

-Könnyű és kényelmes átszállási kapcsolatok (P+R, B+R parkolók, buszos ráhordás, kerékpáros megközelíthetőség).

-Gyorsabb utazás a korszerűsített vasútvonalakon, a lassújelek megszüntetése a budapesti maghálózaton.

-A késések jelentős csökkenése a fejpályaudvarok környezetében ma fennálló kapacitáshiány megszüntetésével.

-Korszerű, kényelmes, akadálymentes, tiszta járművek minden vonalon.

-Megújuló, akadálymentes, esztétikus vasútállomások és megállók.

-Budapest belső területein közvetlen csatlakozás több ponton a metróhálózathoz, a villamos-gerincjáratokhoz.

-Tarifareform, hogy az ingázáshoz csak egyetlen bérletre legyen szükség.

A film és a teljes anyag itt tekinthető meg.

Fotó: budapestvasut2040

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.