Trading

Az olaj nagy visszatérésére számítanak a hedge fundok

NRGreport | 2021.02.09. 23:01

A kínálat korlátozása többéves csúcsra emelné az árakat, és két vagy több évig is ott tarthatja őket – állítja több fedezeti alap is.

A Brent ára 59 százalékot ugrott november eleje óta, amikor először jelentek meg pozitív hírek az oltásokról és a múlt héten már elérte a hordónkénti 60 dolláros szintet is.

A fedezeti alapok hamar ráakadnak az új trendekre. A new-yorki Maglan Capital társ-alapítója, David D. Tawil egyenesen 70–80 dollár hordónkénti árat jósolt a Brent számára, amint az oltások és az utazás megindul 2021 nyarán.

Mindez nem találkozik a Nemzetközi Energiaügynökség januárban elhangzott figyelmeztetésével, miszerint az új koronavírus-esetek megugrása még egyelőre akadályozni fogja az olaj iránti keresletet a 2021-es év során, és a lassú gazdasági fellendülés 2025-re tolja ki a világ energiaigényének teljes visszatérését.

Normál esetben az olajtermelők az árak növekedésével fokoznák a termelést, de napjaink környezetvédelmi aggályainak közepette és a megújuló energiákra áttérés hullámában miatt inkább óvatosságra lehet számítani. Az előrejelzések szerint az Egyesült Államokban lassú lesz a termelés helyreállításának üteme, és 2023-ig nem éri el a napi 12,25 millió hordó (bpd) 2019-es rekordot. A 2020-as termelés 6,4% -kal 11,47-millióra (bpd) esett vissza.

A kőolaj-exportáló országok szervezete továbbra is arra számít, hogy a kibocsátás csökkentése 2021-ben a deficitben tartja majd a piacon.

"Hihetetlen olajárakat fogunk látni a következő néhány évben”- mondta David D. Tawil.

Miközben világszerte lecsökkent a termelés, az Egyesült Államok már akár júliusra elérhet egy olyan szintű nyájimmunitást, amely visszaállíthatja az olaj iránti keresletet – mondta Jean-Louis Le Mee, a londoni Westbeck Capital Management fedezeti alap vezetője. Mee tehát szintén úgy gondolja, hogy az olajcégek hosszú idő óta először valószínűleg nagy visszatérők lesznek."Megvan az összes hozzávaló egy jó kis bikapiachoz az elkövetkező években"- foglalta össze várakozásait a vezető.

 

 

Fotó: pixabay

 

 

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.