Fenntarthatóság

Minden ötödik korai halálozásért a fosszilis tüzelőanyagok által okozott szennyezés a felelős, erősítette meg egy nagyfelbontású modellt alkalmazó kutatás

NRGreport | 2021.02.09. 09:50

A fosszilis tüzelőanyagok által okozott szennyezés felelős minden ötödik korai halálért világszerte, ami arra utal, hogy a szén, az olaj és a földgáz égetésének egészségügyi hatásai jóval magasabbak lehetnek, mint azt korábban gondolták – derült ki egy kedden publikált tanulmányból.

Kína, India, Európa és az Egyesült Államok északkeleti részei a legsúlyosabban érintett területek közé tartoznak, és aránytalanul magas arányban szenvedik el a fosszilis tüzelőanyagokból származó éves 8,7 millió halálesetet – állapította meg a Environmental Research folyóiratban megjelent tanulmány.

Az új kutatás az eddigi legrészletesebb értékelést adja a fosszilis tüzelőanyagok levegőszennyezése miatti korai halálozásokról. Egy másik, 2017-es tanulmány szerint a kültéri levegőben szálló részecskék – köztük a mezőgazdasági égési sérülések és a tűzvészek által okozott por és füst – éves halálozása 4,2 millió volt.

"Vizsgálatunk biztosan nem egyedi módon jutott arra a megállapításra, hogy a levegőszennyezésnek való kitettség nagy hatással van egészségünkre, de most kiderült, hogy ennek mértéke egészen elképesztő" – mondta Eloise Marais, a légköri kémia szakértője a University College London, és a tanulmány társszerzője.

A korábbi, műholdas adatokon és a földi megfigyeléseken alapuló kutatások eddig nehezen különböztették meg a fosszilis tüzelőanyagok égetése által okozott szennyezést az egyéb káros forrásoktól, például a tűzvészektől vagy a portól.

Három brit egyetem és a Harvard Egyetem csapata egy nagyfelbontású modell alkalmazásával azonban igyekezett most leküzdeni ezt a problémát, hogy pontosan képet adjon arról, hogy az emberek milyen szennyező anyagokat lélegeznek be egy adott területen.

A szerzők a fosszilis tüzelőanyagok éghajlatváltozás kiváltásában játszott szerepe, és az e fölötti növekvő aggodalom miatt azt remélik, hogy a tanulmány további lendületet ad a kormányoknak a tisztább energiára való áttérés felgyorsításában.

"Reméljük, hogy a fosszilis tüzelőanyagok elégetésének, illetve az egészségügyi következményeinek számszerűsítésével világos üzenetet tudunk küldeni a döntéshozóknak és az érdekelt feleknek az alternatív energiaforrásokra való áttérés előnyeiről" – mondta Joel Schwartz társszerző, a Harvard T.H. környezeti epidemiológusa. Chan Közegészségügyi Iskola.

Fotó: pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.