Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Történelmi mértékű, 672 milliárd eurós segélycsomagot szavazott meg az Európai Parlament

NRGreport | 2021.02.10. 14:02

A 672,5 milliárd eurós, Európa talpra állítására szánt összegből bőven jut a zöld átmenetet segítő projektekre is. Az összeg nagyjából fele-fele arányban támogatás és hitel.

2021.feburár 9-én soha nem látott finanszírozást szabadítottak fel az európai törvényhozók, hogy Európát a COVID-19 válság után visszaépítseék, és egyben forrást biztosítsanak a klímabarát intézkedéseknek is.

582 igen, 40 nem és 69 tartózkodás mellett jóváhagyott csomag az uniós vezetők által decemberben elért politikai megállapodását erősíti meg, melyből 37 százalék klímabarát intézkedésekre fordítható: 265 milliárd eurót bocsátanak rendelkezésre a zöld átmenetre az uniós országoknak – támogatások és kölcsönök formájában.

"Ez a megállapodás történelmi lépést jelent Európa számára" – mondta Ernest Urtasun, a spanyol zöld EP-képviselő, aki a Parlament gazdasági ügyek bizottságában tárgyalt az alapról. "Megmutattuk, hogy közösen sokat tudunk tenni a felépülésért és támogathatjuk a válság által leginkább sújtott tagállamokat" – mondta.

A 312,5 milliárd euró támogatásból és 360 milliárd euró hitelből álló eszköz célja, hogy segítse az országokat a COVID-járvány felépülésében és a zöld és digitális átmenetben -ez utóbbi kiadásokra 20 százalék fordítható.

Az uniós országoknak legkésőbb áprilisig be kell nyújtaniuk nemzeti helyreállítási terveiket az Európai Bizottsághoz, melyeket -miután a Bizottság, az EU tagállamai és az Európai Parlament jóváhagyta, 2026-ig kell végrehajtaniuk.

A portugál elnökség szerint a Bizottság „intenzív párbeszédet folytat” a tagállamokkal terveikkel kapcsolatban, és 19 ország tervezetét már megkapta.

A környezetvédők egyik legfontosabb aggodalma, hogy az uniós pénzeket majd fosszilis gáz projektekre fordítják, ezt a lehetőséget a Bizottság valóban nem zárta ki. A gáznak meg kell felelnie a „ne okozzon jelentős kárt” kritériumoknak, ahhoz, hogy támogatható legyen, amely kizárja a normál gáztüzelésű erőműveket, de lehetővé teszi a kapcsolt energiatermeléssel vagy távfűtéssel működő gázerőművek számára, hogy uniós pénzeket kapjanak.

"A fenntartható fellendülés az előfeltétele annak, hogy 1,5 ° C fokos melegedés alatt maradjunk" – mondta Bas Eickhout, a környezetvédelmi bizottság zöld képviselője és az Európai Parlament vezető alakja. „Megvan az alapja annak, hogy ebből a válságból zöldebben lépjünk ki. Most az EU-országok feladata, hogy benyújtsák a fenntarthatósági terveiket, és az Európai Bizottságnak pedig szorosan figyelemmel kell kísérnie a részleteket”- mondta.

A Climate Action Network ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy keveset lehet tudni arról, hogy a tagállamok miként szándékoznak felhasználni az EU 672 milliárd eurós forrásokat, és szerintük senki nem veti alá a stratégiai környezeti vizsgálatoknak.

A rendelet még ebben a hónapban hatályba lép.

Fotó: europarl.europa.eu

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.