Trading

Ez egy európai projekt, jelentette ki Sebastian Kurz, határozottan kiállva az Északi Áramlat 2 mellett

NRGreport | 2021.02.11. 10:56

Ausztria határozott támogatáságról biztosította az Északi Áramlat 2 gázvezetékprojektet, és hangot adott annak is, hogy Európának nem lenne szabad ellenállnia a szankciós nyomásnak.

Az Oroszországtól Nyugat-Európába tartó, számos geopolitikai kérdést felvető Északi Áramlat 2 gázvezeték időről időre újabb szankciófenyegetésekkel szembesül. Németország kormánya továbbra is ragaszkodik a projekt befejezéséhez, most Sebastian Kurz, osztrák kancellár is hasonló támogatást fogalmazott meg a Welt am Sonntag német újságnak adott interjújában: "Üdvözlöm, hogy Németország kormánya továbbra is ragaszkodik az Északi Áramlat 2-höz. Ez egy európai projekt. Aki azt gondolja, hogy itt csak orosz érdekekről van szó, az téved.”

Kurz szerint az Európai Uniót „meggyengülési veszély fenyegeti”, ha a jelenlegi előrehaladott szakaszban ellenezné a vezeték megépítésének befejezését.

Az Egyesült Államok és más országok által bejelentett szankciók fenyegetései egyre fokozódtak az orosz ellenzék kiemelkedő alakjának, Alekszej Navalnij börtönbüntetése miatt történt tiltakozások nyomán.

Angela Merkel német kancellár korábban azt mondta, hogy kormánya nem változtatta meg pozitív álláspontját az Északi Áramlat 2 kapcsán, annak ellenére, hogy az orosz bíróság Navalnyit, Vlagyimir Putyin elnök szókimondó kritikusát csaknem három évre elítélte.

Európa továbbra is megosztott abban, hogy mit tehet az oroszországi szabadságjogok ellen és hogy reagáljon az új támadásokra.

Mivel az EU nyilvánvalóan nem tudott megállapodni az orosz hatóságok elleni új szankciókkal kapcsolatban, Emmanuel Macron francia elnök korábban felszólította Németországot, hogy csatlakozzon Lengyelország és más európai államok felhívásához és állítsák le az orosz gázexportnak kedvező gázvezeték-projektet.

Az orosz Fortuna orosz vezeték-uszály közben rendületlenül halad előre a jóváhagyott terv szerint, így a projektmunka szépen halad a balti dán felségvizeken.

Fotó: Nord Stream 2

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.