Fenntarthatóság

A magyarok egyre nagyobb teljesítményű napelemes rendszereket telepítenek otthonaikba

NRGreport | 2021.02.15. 05:00

A Huawei Technologies Hungary napelemes üzletágának adatai alapján megnőtt a magyar háztartások energiaigénye: már nem csupán a villanyfogyasztást fedezik napelemmel, hanem a klímát, a fűtést, illetve az elektromos autók töltését is, ezért egyre nagyobb teljesítményű rendszereket telepítenek – számolt be az MTI.

Az energiafogyasztás egyre nagyobb mértékű növekedését jelzi az is, hogy február 11-én az országos rendszerterhelés elérte a 7119 megawattot, ezzel megdőlt Magyarország mindenkori áramfogyasztási rekordja. Ezt a kiugró értéket a hirtelen lehűlés okozta, ám ahogy korábbi cikkünkben már írtunk róla, arányaiban az észak-európai, illetve a balti államoknál is több energiát használunk fel fűtésre, így a magyar háztartások energiafelhasználása nem magyarázható az időjárással.

A Huawei Technologies Hungary közleménye szerint a fogyasztók nagyobb teljesítményű, tudású, és a tovább bővíthető napelemes rendszereket keresnek. A legtöbb háztartásban a jelenlegi igények szerint egy 4-5 kilowattos (kW) rendszer is elég lenne az áramfogyasztás kiváltására, ugyanakkor tavaly már az ennél jóval nagyobb teljesítményű, 6, 8, illetve 10 kW-os inverterek voltak a legkeresettebbek.

Az említett példák szerint egy 6 kW teljesítményű napelemes rendszer egy átlagos, ötfős háztartás áramfogyasztásának nagyjából 23 ezer forintos költségét fedezi egy 100-120 négyzetméteres ingatlannal számolva. A 8 kW-os a villanyszámla kiváltását és a fűtésköltség csökkentését jelentheti, míg egy 10 kW teljesítményű inverterrel szerelt rendszerrel a háztartás teljes áramfogyasztásának és elektromos fűtésének kiváltása megoldható.

Az elektromos autóval rendelkező vásárlók jellemzően a 12 kW-os invertereket keresik, itt már nagy valószínűséggel a fűtést klímával, hőszivattyúval váltják ki. A legnagyobb, 20 kW teljesítményű lakossági inverter beépítésére is volt már példa, ez már egyértelműen azt feltételezi, hogy az ingatlanban minden villanyról működik, a fűtés, a hűtés, a vízmelegítés, emellett elektromos autókat is töltenek, illetve a ház mérete minimum 200 négyzetméter – közölte a Huawei Technologies Hungary.

A vállalat szerint a következő időszak napelemes trendjét az energiatárolóval is rendelkező hibrid rendszerek jelentik majd. Ez a megoldás a napközben megtermelt, de fel nem használt energiát nem a hálózatba táplálja vissza, hanem egy külső akkumulátorba, így az akár éjszaka is rendelkezésre áll.

Ez főként annak lesz előnyös, aki 2024 után bruttó elszámolásra áll át, és a napelemek által megtermelt energiatöbbletet nem éri majd meg neki "eladni" az áramszolgáltatónak. Minden olyan fogyasztó ebbe az elszámolási rendszerbe kerül majd, aki az új otthonfelújítási támogatást választja és 2021. július 1-je után köt az áramszolgáltatóval hálózathasználati szerződést – hívták fel a figyelmet.

Nem csak a növekvő energiaigény, de egy belengetett uniós pályázat is tovább erősítheti a megújulók iránti keresletet: 30-40 százalékos vissza nem térítendő támogatást is nyerhetnek majd a családi házak tulajdonosai napelemes rendszerek telepítésére – olvasható egy korábbi cikkünkben.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.