Vállalatok

A gáziparnak még tíz jó éve lesz, a nagyágyúk már készülnek a konszolidáció éveire

NRGreport | 2021.02.18. 15:00

Fájdalmas évekre számíthat a gázipar, az energiaátmenet fokozódásával a hangsúly a profittermelésre és a szinergiák kiaknázására kerül, miközben a transzformációt segítő kulcsszerepben más területek is megláthatják a lehetőséget.

Lakatos Benjamin, a MET-Csoport vezérigazgatója a Natural Gas Worldnek adott interjújában ugyan hosszú távú prognózisok felvázolását nem vállalta, de a gázpiac és a földgáz mint hagyományos energiahordozó jövőjét a következő tíz évre még jövedelmezőnek látja. Az energiaátmenet üteme azonban jelentősen felgyorsulhat.

Az integrált vállalatok maradhatnak talpon

A MET az elmúlt években erőteljes eszközportfólió bővítésbe kezdett, és kifejezetten a megújulókra fókuszál. Lakatos ezúttal is emlékeztet: az integrált működési modell olyan profitgenerálási rugalmasságot biztosít, ami nélkül a piacon nem lehet talpon maradni. Szintén beszédes, hogy a norvég állami nyugdíjalap sem lát már jó befektetési lehetőséget kizárólag az olajiparban: február elején végleg kiszállt a kifejezetten az olajkutatással- és termeléssel foglalkozó cégekből. Ugyanakkor az integrált vállalatoknak még nem fordítottak teljesen hátat, köztük a Royal Dutch Shell részvényeitől sem váltak meg.

Annak ellenére sem, hogy a Shell tavalyi nyeresége a koronavírus hatására legalább két évtized legalacsonyabb szintjére esett vissza. Hasonlóan más piaci szereplőkhöz, a Shell is próbál előre menekülni: a hidrogén- és bioüzemanyagok piacára fogad, és ott kamatoztatná áramkereskedelem terén szerzett tapasztalatait, ezzel is távolodva az olajtól.

A piaci elemző cégek, mint például a Fitch Ratings is az olyan üzleti modelleket látják előnyösnek, amik a megújulókra, az LNG-re vagy a földgázra fókuszálnak. Európai viszonylatban pedig az olajipari óriások közül a BP és a Shell stratégiájában látják a legtöbb lehetőséget az energiaátmenet felé.

A gáz mindig csak második

A gáz másodlagos, támogató szerepe viszont változatlan: míg korábban az olajipar mellett töltött be másodhegedűs szerepet a gáz, addig most a villamosenergia-termelést – és közben az energiaátmenetet – segíti. A 2020-as évben Európa összességében több elektromosságot generált már megújuló forrásokból, mint fosszilis energiahordozók felhasználásával, de az időjárásfüggő termelés miatt a hagyományos gáztüzelésű erőművek rugalmas bevethetőségére még sokáig szükség lesz.

Lakatos ugyanakkor úgy látja, hogy a gázipar kiegyensúlyozó szerepét átvehetik akár más technológiák is, és a MET vizsgálja többek között a hidrogénben rejlő lehetőségeket, de egyelőre csak a kezdeti fázisban járnak. Elmondása szerint ugyanakkor az okosabb szereplők nem véletlenül a megújulók felé mennek, hiszen ebben rejlik a jövő.

  NRGreport
Címkék
#BP   #energia   #FItch   #gáz   #gázkereskedő   #Lakatos Benjamin   #megújuló   #MET   #Shell  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.