Mobilitás

Gőzerővel fejlesztik a budapesti közlekedést

NRGreport | 2021.02.19. 15:00

Több olyan nagyvolumenű közlekedésfejlesztés van tervben a fővárosban, amelyekről most a lakosság véleményét is kikérik. Mutatjuk azokat a beruházásokat, amik várhatóan jelentősen hozzájárulnak majd a belvárosi autóforgalom csökkentéséhez és így a fenntarthatóbb városhoz is.

Megoldódhatnak a külvárosi közlekedési anomáliák

Mint ahogy arról már korábban is írtunk, a Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia új alapokra helyezné a fővárosi vasúti közlekedést: elsődleges célja, hogy enyhítse a külvárosok közlekedési problémáit, sűrűbben járjanak az agglomerációból érkező vonatok, de célja az is, hogy csökkentsék az autóforgalmat, újabb közlekedési alternatívákat hozzanak létre és minimalizálják az autós forgalom környezeti terheit is. A Budapest 2040 stratégia alapján 80%-kal tervezik növelni az elővárosi vasútvonalakon utazók számát, ezzel elősegítve a közutak tehermentesítését, így a lég- és a zajszennyezettség csökkentését is. Ennek első lépése a Déli Körvasút megépítése, majd hosszú távon a vasúti alagút kiépítése, ami fenntartható és modern közlekedési alternatíva lesz a dél-budai agglomerációban lakók számára is. A kezdetektől egyeztetés folyik a lakossággal a fejlesztésekről, mint például a parkosított kerékpáros-gyalogos zöldútvonal kialakításáról, és ez most sem történik másként: az érintetteknek lehetőségünk van rá, hogy megosszák a véleményüket és javaslatot tegyenek az új stratégiával kapcsolatban.

Tovább fonódik a villamos

A Budai Fonódó villamoshálózat második üteme a Szent Gellért tértől délre kötöttpályán is bekapcsolja a dél-budai térség rohamosan fejlődő részét. A villamosvonal folytatásáról decemberben hozták meg a döntést, ami szerint az új vonal a Duna partján folytatódik majd a Műegyetem rakparton és a Pázmány Péter sétányon át a BudaPartig. Bár ez a dél-budai régió most is jól elérhető, a következő évek fejlesztései még jobban bekapcsolják majd az itt ingázókat a belvárosi vérkeringésbe.

Ezek a fejlesztések azért is fontosak, mert jövőre átadják a XI.kerületben a MOL Campust, de az Infopark, az Atlétikai Stadion, a MÜPA és az Egyetemváros is még egyszerűbben elérhetőek lesznek, ráadásul itt építik a BudaPart városnegyedet is, ahol kisvárosnyian fognak megfordulni naponta. A két kötöttpályás beruházás össze is kapcsolódik, ugyanis az új villamosvonal csatlakozik majd a Déli Körvasút új, Nádorkert megállójához is, így biztosítva további átszállási lehetőségeket a vasútra, amivel a reptéren is kevesebb mint 20 perc alatt kint lehetünk.

A Budai Fonódó villamoshálózat II. szakaszával kapcsolatban is a lakossághoz fordultak, akik ezen a felületen például a villamosvonal mellett és a környező közterületek átrendezéséről is elmondhatják véleményüket, ezzel is segítve a döntéselőkészítési tervezési folyamatot.

Kép forrása: Vitézy Dávid Facebook oldala

  NRGreport
Címkék
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.