NRGreport
Menü

Lehúzta a koronavírus a MOL eredményeit, de arra számítanak, idén már jobb lesz

Vállalatok | NRGReport | 2021-02-19 09:00

Az éves EBIDTA 16%-kal alacsonyabb az elmúlt évi értéknél, de meghaladta utolsó, COVID után frissített célkitűzést. Az idei évben arra számít a MOL, hogy részben normalizálódhat a makrogazdasági helyzet – derül ki a MOL ma publikált pénzügyi jelentéséből.

Az újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA 464 millió dollárt ért el 2020 negyedik negyedévében, ami 23%-kal alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest. Így az éves EBIDTA 2,05 milliárd dollárt tett ki, mely 16%-kal alacsonyabb az elmúlt évi értéknél, de meghaladta utolsó, COVID után frissített célkitűzést (1,9 milliárd dollár) – áll a MOL mai, a Budapesti Értéktőzsde honlapján közétett 2020-as év negyedik negyedéves jelentésében.

A jövőt tekintve a MOL meglepően optimista: „Arra számítunk, hogy 2021-ben részben normalizálódhat a makrogazdasági helyzet, ezért is emeljük 2,3 milliárd dollárra az éves EBITDA célkitűzésünket. A beruházásainknak szintén fel kell zárkózniuk, így az organikus CAPEX-ünk 1,7-1,9 milliárd dollár körül lesz, amit teljes mértékben a működésünkből fogunk tudni finanszírozni, így ismét szabad pénzáramot termelhetünk majd” – állítja Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója.

A Kutatás-Termelés szénhidrogén termelése 8%-kal nőtt 2020-ban, elérve a napi 120 ezer hordót. A szegmens EBITDA-ja azonban 34%-kal volt alacsonyabb az előző évhez képest, elsősorban az alacsony gáz- és olajárak miatt. A Feldolgozás és kereskedelem újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA-ja 15%-kal 740 millió dollárra esett vissza 2020-ban, elsősorban a nyomott finomítói árrések következtében.  A Gázszállítási üzletágban a negyedik negyedévben az EBITDA éves összehasonlításban 41%-kal, 42 millió dollárra (13 milliárd forintra) csökkent, a határkeresztező kapacitások lényegesen alacsonyabb lekötései és ezáltal az alacsonyabb szabályozott bevételek, valamint a csökkenő tranzit bevételek és a magasabb működési költségek miatt.

A MOL egyetlen szegmensén nem látszódnak a nemzetközi válság hatásai: a Fogyasztói Szolgáltatások minden idők legnagyobb eredményét érte el. A Fresh Cornereket is magában foglaló üzletág 23%-kal növelte EBITDA hozzájárulását a vállalatcsoport eredményéhez, és 2020 utolsó negyedévében 128 millió dollárt ért el. Az üzletág 2020-ban 510 millió dolláros EBITDA-jával rekord eredményt produkált, és 8%-kal jobban teljesített mint 2019-ben.

A MOL videóértékelése itt nézhető meg.

 

NRGReport