Rezsi

Már 4 millió texasi van áram nélkül a rekord hidegben, az energiaszakértő elmondja, mi ment félre valójában

NRGreport | 2021.02.20. 05:00

Texas lakosságának 60 százaléka fűt árammal, 40 százalékuk gázzal. Joshua Rhodes energetikai szakember szerint példa nélküli és elfogadhatatlan, hogy a leghidegebb texasi télen szinte minden egyszerre elromlott, ami csak el tudott romlani.

Joshua Rhodes maga is Texasban él, a texasi egyetem egyik vezető energiakutatója. CNBC-nek adott interjújában részletesen is elmagyarázta, hogy mi okozta a katasztrófát. Elmondása szerint a texasi rendszer a nyári időjárási viszonyokra van optimalizálva: a közel 40 fokos augusztusi délutánokra, amikor minden légkondicionáló maximumra járatva megy. Ránézésre ezzel nem lehet gond. A különbség azonban az, hogy télen kialakul a gázért versengés: vagyis amíg nyáron minden gáz megy az áramtermelő erőművekbe, most viszont fűteni is kellett, és nem volt elegendő gáz a rendszerben, nem kaptak a rendszerek elég hűtővizet, leálltak, lefagytak, egy „perfect storm” alakult ki.

A texasi szélsőséges időjárás pedig már napok óta tart. A hóvihar és extrém hideg idő szerda óta már az villamosenergia-ellátást is érinti, azóta nincs áram több milliós háztartásban. Fűtés nélküli otthonaikban ragadt családok, összeomló vízellátás, benzinhiány – többek között ezekkel kell most megküzdeniük Texas lakosainak. A hóvihar miatt az elektromos ellátásért felelős Electric Reliability Council of Texas (ERCOT) nem bírt a hirtelen megugró lakossági energiaigénnyel, és a teljes összeomlást elkerülve inkább leállították üzemeiket, vagyis az áramszolgáltatást.

Miután a céget felkészületlenséggel vádolták, és nyomozást rendeltek el az ügyben, az ERCOT a CNN-nek azt nyilatkozta, hogy csupán perceken múlt a teljes hálózat összeomlása, ezért döntöttek az üzemek leállítása mellett. Greg Abbott, Texas kormányzója is az ERCOT-ot hibáztatja: szerinte a vállalat megbízhatatlannak bizonyult, pedig a kormány az ilyen helyzetekben különösen számít az energiaipari szakemberek tudására.

Az érintett háztartásokban jelenleg legfeljebb napi néhány órára van áram, és mivel az időjárás még pár napig biztosan változatlannak ígérkezik, ez a továbbiakban is így maradhat.  A helyieknek azonban nem csupán az áramkimaradással kell megküzdeniük: eddig 13 millió lakost érint a vízellátás megszűnése vagy akadozása, illetve a tűzoltóságok, a kórházak és a repterek is nehéz helyzetbe kerültek.

A nagy hideg miatt az is gondot okoz, hogy az emberek alternatív fűtési módszereket is bevetnek, ami viszont jelentősen növeli a szén-monoxid mérgezés kockázatát. Eddig 14-en kerültek kórházba, illetve ketten meghaltak, miután egy garázsban álló autóban próbáltak melegedni.

Joshua Rhodes interjújában azt is elmondta, hogy 2011-ben már tapasztaltak közel hasonló hideg időjárást és nehézségeket, az akkor összegyűjtött legjobb gyakorlatokból még javaslatok is születtek, de azok nem lettek kötelező módon érvényesítve.

Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, nemrég Európa is majdnem hasonló helyzetbe került, amikor csak az európai rendszerirányítók azonnali, összehangolt fellépésének volt köszönhető, hogy az áramellátás zavartalan maradt a kontinens legnagyobb részén.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.