Vállalatok

Az ENI is bejelentette, hogy 2050-re karbonsemleges lesz, és Európa egyik legnagyobb zöld kiskereskedelmi hálózata akar lenni

NRGreport | 2021.02.21. 22:51

Nyomás alatt az olajipar: az olasz Eni a legújabb energiavállalat, amely igyekszik megfelelni az elvárásoknak. Az Eni részvényárfolyama három százalékot emelkedett a bejelentés után.

"Elkötelezzük magunkat minden termékünk és folyamatunk 2050-ig történő teljes dekarbonizálása mellett" – mondta Claudio Descalzi vezérigazgató. "Tervünk konkrét, részletes, gazdaságilag fenntartható és technológiailag alátámasztott."

Az Eni nem sokkal azután jelentette be terveit, hogy Mario Draghi, Olaszország újonnan kinevezett miniszterelnöke a hétvégén kormányzása központi céljának nevezte a klímaváltozás elleni harcot, továbbá kijelentette, hogy kormánya fokozni kívánja a megújuló energiatermelést.

A vállalat, amelynek bevételei legfőképp olajból és gázból származnak, részletezte, hogy a 2050-es szén-dioxid-mentesítési célt biofinomítók és megújuló kapacitások növelésével, erdészeti kezdeményezésekkel, szén-dioxid-leválasztással és más zöld projektekkel fogják elérni. "Ez konkrét cél, és nem törekvés" – mondta Descalzi az elemzőknek egy előadás során, hozzátéve, hogy a menedzsment fizetése ettől függ majd.

Az Eni a zöld átalakulás felgyorsítása érdekében akvizíciókba is belevág, és 2050-re a jelenlegi 300 megawattról 60 gigawattra emeli megújuló kapacitásukat.

Tervben továbbá több mint 2 milliárd euró (2,43 milliárd dollár) eszközértékesítés is, ami segíteni fogja a tiszta vállalkozások fejlesztését, szó van például két új biofinomítóról Olaszországban és az Egyesült Államokban, valamint szén-dioxid-leválasztó és -tároló egységről az Egyesült Arab Emírségekben és Líbiában.

A vállalat azt is bejelentette, hogy összeolvasztja megújuló és kiskereskedelem üzletágait, hogy ügyfélkörét már a zöld ambíciókkal szinergiában növelje. "Ez az üzleti kombináció az Enit az egyik legfontosabb zöld kiskereskedelmi szolgáltatóvá teszi az európai piacon" – mondta Descalzi. A csoport a következő négy évben évi 7 milliárd euró elköltését tervezi, amelynek több mint 20 százalékát zöld projektekre, valamint az egyesült megújuló és kiskereskedelmi üzletágra szánják. Az olaj- és gáztermelés évente 4 százalékkal emelkedik, az olajtermelés 2025-ben éri el a csúcsot, és a gáz 2050-ben várhatóan a portfólió mintegy 90 százaléka lesz.

A mintegy 44 milliárd euró működési cash-flow-ra számító csoport részvényenként 0,36 eurós osztalékalapot kínál, amely amint a magasabb olajárak engedik, emelkedni fog még. Pénteken az Eni a vártnál valamivel jobb korrigált nettó nyereséget könyvelhetett el a negyedik negyedévben, köszönhetően a némileg stabilabb olajáraknak, viszont az egész éves „nyereség” már nem ilyen jól mutat, de hozzátették „ilyen évet még nem láttunk az energiaipar történetében”. Az olasz vezérigazgató hangsúlyozta: "Soha nem fogjuk ezt a rendkívüli évet elfelejteni, amit a legváratlanabb és legbomlasztóbb válság jellemzett, amit valaha láttunk."

Fotó: ENI

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.