Fenntarthatóság

A felnőttek fele szorong a klímaváltozás-apokalipszis miatt

Stuth-Nagy Niki | 2021.02.24. 06:00

Klímapánik – ez a fogalom az elmúlt egy-két évben került a köztudatba, és bár lehet rajta vitatkozni, hogy mennyire jogos az elnevezés, az biztos, hogy a felnőttek jó része erősen szorong a globális felmelegedés következményei miatt.

A koronavírus-világjárvány és az azzal összefüggő gazdasági visszaesés mellett az embereknek még van kapacitásuk máson is szorongani – legalább is ez derül ki a OnePoll kutatásából, amely amerikaiakat kérdezett meg arról, mennyire félnek a klímaváltozás következményeitől, és tartanak magától a jelenségtől.

Az Avocado Green Mattress megbízásából készült kérdőívből kiderült: tízből négy amerikai érzett ökoszorongást, vagyis a klímaváltozás miatti feszültséget és aggodalmat, mióta a koronavírus-járvány globálissá vált. A kétezer fős megkérdezett csoport fele érzett már ilyesmit valaha, közülük pedig 83 százalék volt az, aki 2020 márciusa óta tapasztalta. Azon válaszadók közül, akik már valaha éltek át ökoszorongást, 75 százalék tapasztalja jelenleg is az érzést.

A kérdőív azt is meg akarta tudni, hogy milyen okok vezettek oda, hogy az emberek így érzik magukat, illetve azt is, hogy milyen érzéseket visznek magukkal 2020-ból 2021-be is. A válaszadók 64 százaléka mondta azt, hogy a klímaváltozás következtében egyre gyakoribbá váló extrém időjárás az ökoszorongás fő oka, illetve az, hogy ez hogyan befolyásolja a családja és más szerettei életét. 56 százalék mondta azt, hogy amiatt stresszel, ahogy a média ezt az extrém időjárást közvetíti, a harmadik helyezett pedig 45 százalékkal az lett, hogy más emberek nem élnek környezetbarát módon a mindennapjaikban. Érdekes, hogy a világjárványt potenciálisan elősegítő környezeti változások nem végeztek a listán.

Az is egyértelműnek tűnik, hogy ezek az érzések nem igazán csökkennek, sőt, a válaszadók 86 százaléka mondta azt, hogy 2021-ben még erősödtek is a szorongásai. 65 százalék viszont azt mondja, hogy a világnak most nagyobb esélye van mérsékelni a klímaváltozást, mint az elmúlt években. 64 százalék a szorongás mellett reménykedik is, hogy valódi változásokat fog látni a következő években.

Úgy tűnik, hogy a szorongás környezettudatosabb cselekvésekre ösztönzi az embereket: 69 százalék azt mondja, hogy fontos tudatos vállalatoktól vásárolni, 24 százalék pedig utána is néz, hogy az adott vállalat környezettudatos-e, mielőtt vásárol tőle. 43 százalék mondta azt, hogy kapta már rajta a vásárolt termékek gyártóját greenwashingon, vagyis tükörfordításban zöldmosáson, ami azt jelenti, hogy környezetbarátnak állítja be magát, amikor egyáltalán nem az.

Azok közül, akik az utóbbit nyilatkozták, 72 százalék úgy érzi, bedőlt már a megtévesztésnek legalább egyszer. A kutatás azt is kimutatta, hogy 23 százalék szerint a zöldmosás nagyon gyakori, 36 százalék szerint pedig valamennyire gyakori. Négyből három ember úgy gondolja, hogy szabályozás szükséges azért, hogy a greenwashing jelenségét vissza lehessen szorítani.

  Stuth-Nagy Niki
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.