Vállalatok

BP: olajban nem a legnagyobbak, hanem a legjobbak akarunk lenni

NRGreport | 2021.02.24. 21:44

A BP vezérigazgatója, Bernard Looney az International Petroleum Week (IPW) rendezvényén elmondta, hogy az olaj és a gáz még évtizedekig része lesz a világ energiarendszerének, és hogy személy szerint a hidrogéntől jön leginkább lázba.

A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a szénhidrogének elősegítik a BP nettó zéró terveit, melyet 2050-re ígért, mindazonáltal a vállalat 2030-ig 40 százalékkal csökkenti a kitermelést. A következő öt évben magas színvonalú projektek megvalósításától várják az olaj- és gázbevétel emelkedését.

"Előnyösebb számunkra, ha kisebbek vagyunk" – mondta a webinárium alatt, az esemény második napján. "Szeretnénk diverzifikálni a portfóliót, figyelni a széndioxid-mentesítésre és majd a termelés csökkentése a károsanyag kibocsátást is csökkenteni fogja."

Hozzátette: „Még jó ideig gázban és olajban fogunk utazni, de a legjobbak akarunk lenni, nem pedig a legnagyobbak. Ez azt jelenti, hogy a lehető legtisztábban, illetve nyereségesebben és hatékonyabban kell tudnunk előállítani az adott hordómennyiséget. 2050-ben pedig már széndioxid-semlegesen fogunk olajat és gázt ternelni. Van 30 évünk arra, hogy kitaláljuk hogy is lesz ez.”

A BP első számú ír vezetője pozíciójának első évére visszatekintve azt is elmesélte, hogy a BP akár még el is halaszthatta volna az átalakulást, de végülis örül neki, hogy a vállalat inkább elkötelezett volt és folytatta a folyamatot. Bernard Looney klímaváltozás aktivistaként nem volt rest minden közösségi platformon hangot adni tiszta energiaforrást ígérő terveinek.

Looney elismerte, hogy az elmúlt egy évben mindehhez néhány keményebb döntést is meg kellett hoznia, gondolt itt a mintegy 10 ezres dolgozói létszámcsökkentésre és az osztalékcsökkentésre. De úgy gondolja, hogy a vállalat mindezek után most jobb formába került, és készen áll a lehetőségek kihasználására. „Minden átalakulás nehéz, de több a kockázat abban, ha nem változunk, mintha változunk” – mondta.

"A BP ambícióit egy dolog vezérli: azt adni az ügyfeleknek, amit szeretnének kapni: megfizethető, tiszta és megbízható energiát."

Arra a kérdésre, hogy mely alacsony szén-dioxid-kibocsátású és kibocsátás-csökkentő technológiák miatt jön leginkább izgalomba, azt felelte, hogy hidrogén és CCS (széndioxid leválasztás és tárolás).

A mai nap jelentette be a MOL is stratégiájának megújítását, amelynek fókuszában szintén a zöldebb és fenntarthatóbb projektek állnak, 2050-re pedig a nettó zéró CO2-kibocsátóvá akar válni a hazai vállalat. Az olasz ENI néhány napja tette ugyanezt, bejelentésében hangsúlyozva, hogy Európa egyik legnagyobb zöld kiskereskedelmi hálózata akarnak lenni.

Fotó: BP, twitter

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.