Vállalatok

Megújított stratégiával jött ki a MOL: zöldebb és fenntarthatóbb projektekbe fektet a vállalat

NRGReport | 2021.02.24. 08:03

2030-ig minden második dollárt fenntartható projektekre költ, míg 2050-re a beruházások 100 százaléka zöld lesz – tette közzé ma a MOL. A 2030 elnevezésű hosszú távú stratégia most bejelentett aktualizálásában nagyobb fókuszt kapnak a fenntarthatósági célok, és bekerültek hosszabb távú, a 2030 utáni időszakra vonatkozó jövőképpel, valamint távlati tervekkel foglalkozó kitűzések is.

A MOL a stratégia módosítását azzal indokolja, hogy az üzleti környezet gyorsan változott és a zöld energiába történő átmenet rendkívül felgyorsult. Bár Hernádi Zsolt MOL elnök-vezérigazgató szerint a vállalat 2016 óta elkötelezett, hogy a hagyományos fosszilis üzemanyag alapú tevékenységüket alacsony szén-dioxid-kibocsátású, fenntartható üzleti modellé alakítsák át, a mai bejelentés minden eddiginél konkrétabb célokat fogalmaz meg a zöldebb jövő irányába.

Összhangban az Európai Unió zöld megállapodásaival és a párizsi éghajlatvédelmi egyezménnyel a vállalat csökkenti a szén-dioxid kibocsátását. Ennek megfelelően a MOL 2030-ig 30 százalékkal csökkenti a csoportszintű kibocsátását, 2050-re pedig a nettó zéró CO2-kibocsátóvá akar válni.

A MOL 2030-ra a teljes CAPEX 50 százalékát meghaladó mértékben, jelentősen növelni kívánja az EU Taxonómia szabályozási rendszeréhez igazodó, fenntartható beruházásait, míg 2050-ig vagy akár korábban a cél a 100% elérése. A MOL emellett kulcsszerepet kíván játszani az alacsony szén-dioxid-kibocsátású körforgásos gazdaság kialakításában az új üzletágakba történő beruházásaival, mint amilyen például a hulladékkezelés és -hasznosítás, az újrahasznosítás, a szén-dioxid-leválasztás, -hasznosítás és -tárolás (CCUS), a második generációs bioüzemanyagok vagy akár a hidrogénnel kapcsolatos lehetőségek. A mai bejelentés alapján a MOL egy milliárd dollárt fektet be a következő öt évben alacsony szén-dioxid kibocsátású és fenntartható projektekbe, hogy Kelet-Közép-Európában a körforgásos gazdaság vezető szereplőjévé váljon.

A módosított stratégiából kirajzolódó kép alapján el kell engednünk, hogy a MOL-ról, mint olajipari vállalatról beszéljünk a jövőben. A fosszilis motorüzemanyagok iránti kereslet strukturális, hosszú távú csökkenése miatt a MOL folytatja és felgyorsítja az üzemanyagtól a vegyipar felé történő átalakulását, illetve magasan digitalizált fogyasztási cikk-kiskereskedővé és komplex mobilitási szolgáltatóvá akar válni a kelet-közép-európai régióban.

A MOL elnök-vezérigazgatója a befektetőket is megnyugtatta az átalakítások jövedelmezőségéről: „A fenntarthatóság és a jövedelmezőség nem egymást kizáró szempontok; egyszerre kell teljesülniük. Nem mondhatjuk el magunkról, hogy fenntarthatóan működünk anélkül, hogy bevételt és jövedelmet generálnánk, és nem lehetünk nyereségesek a fenntarthatósági szempontok figyelembevétele nélkül; ezeknek kéz a kézben kell járniuk.” Hernádi Zsolt viszont azt is hozzátette hogy „Minden átalakulás összetett, hosszadalmas és sok esetben fájdalmas folyamat”, mely alapján elképzelhető, hogy akár a cég dolgozóinak létszámát vagy munkakörét is jelentősen érintheti az átalakulási folyamat.

A módosított stratégia itt érhető el: https://www.bet.hu/newkibdata/128526224/MOL_2030_20210224_hun.pdf

 

 

  NRGReport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.