NRGreport
Menü

Lemondott a texasi elektromos hálózat üzemeltetőjének vezetősége

Szabályozás | NRGreport | 2021-02-25 00:16

Texas állam elektromos hálózatának üzemeltetőjét éles kritikák érték az energiaellátó rendszer meghibásodása miatt, amely a múlt héten milliókat hagyott áram, fűtés és víz nélkül. Szerdán lemondott a vezetőség.

Az igazgatóság elnöke, alelnöke, három igazgatója és a texasi áramellátás-biztonsági tanács (ERCOT) igazgatósági jelöltje, akik amúgy valamennyien Texason kívül élnek, a mai nappal beadták lemondásukat - áll a közleményükben.

Ugyanazon a napon érkezett be a texasi bírósághoz az az ERCOT-ot támadó csoportos kereset is, amelyben az ügyfelek beperelik az energiaellátót az áram- és ivóvízellátás kimaradása miatt, mivel nem volt biztosított a hálózat megfelelő működése a rossz időben.

Tucatnyi haláleset is történt a súlyos hideg miatt, így az állam vizsgálatot indított, hogy megvizsgálja a rendszerek leállásának okait.

Greg Abbott, Texas kormányzója üdvözölte a lemondásokat, megjegyezve, hogy az ERCOT affelől biztosított korábban mindenkit, hogy elegendő áram áll rendelkezésre. Az állam vizsgálata majd feltárja a teljes képet arról, hogy vajon hol történt hiba, és leginkább szeretnének biztosra menni, hogy hasonló eset ne ismétlődhessen meg - áll a közleményében.

Felmerültek szabályozói kérdések is, hogy végül is maguk a törvényalkotók a felelősek azért, mert biztosították megfelelően rendszert „A megtörtént kudarcok a szabadpiac működésének betudható kudarcok voltak. Ebben a kérdésben talán szabályozásra van szükségünk, ami majd több védőhálót biztosít számunkra.”

Mindeközben 3,5 millió texasi lakosnak még a mai napig gondja van a vízellátással.

Címlapfotó: pixabay

NRGreport | Forrás: reuters