Vállalatok

Az ALTEO eredményeit az utolsó negyedév sem törte le

NRGreport | 2021.03.03. 10:35

Az energiaszektor legtöbb szereplője a járványhelyzet következtében a tervezetthez képest jóval szerényebb éves eredményekről számolhatott be, az ALTEO Nyrt. árbevétele azonban 29 százalékkal emelkedett éves szinten, és 116 százalékos nettó nyereségnövekedéssel zárták a tavalyi rendhagyó évet – olvasható a vállalat közleményében.

Az ALTEO csoport számára 2020 utolsó negyedéve sem hozott különösebb fordulatot: a vállalat első három negyedévét záró tavaly novemberi jelentés szerint akkor a konszolidált árbevételük 30, az EBITDA 58 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest, miközben a nettó eredmény megháromszorozódott. A növekedésük pedig nem állt meg, sőt, főként a hő- és villamosenergia-termelésből származó, valamint a befejeződött beruházásoknak és megvalósult felvásárlásoknak köszönhető magasabb bevételek révén nőtt 46 százalékkal éves szinten az ALTEO csoport kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredménye (EBITDA).  

„Jóllehet az ALTEO csoportszinten nagyfokú rezilienciáról tett tanúbizonyságot a járványhelyzet kiváltotta gazdasági nehézségek ellen, a tavalyi eredményekhez szükség volt arra is, hogy az eredeti ütemezés szerint és következetesen folytattuk a 2020-2024-es időszakra szóló beruházási programunk megvalósítását" – mondta ifj. Chikán Attila vezérigazgató. A program keretében az ALTEO harmadával bővítette gázmotoros energiatermelő kapacitásait májusban, majd decemberben, összesen 18 MW-tal, és ezzel megerősítette helyét az ország vezető szabályozási központjai között.

A 2019-ben elindított hulladékgazdálkodási üzletág után tavaly két új szegmens kapcsolódott be az ALTEO vérkeringésébe: nyáron rajtolt az e-mobilitás, ősszel pedig a menetrendezési szolgáltatások terület. A társaság tovább növelte megújuló erőforrást hasznosító erőművi és egyben legjobban válságtűrő eszközportfólióját is: októberben vált egy 15 MW-os bábolnai szélerőműpark tulajdonosává. Időközben saját kivitelezésben újította fel a több mint 100 éves Gibárti Vízierőművet, és elvégzett néhány nagyszabású rekonstrukciós projektet. Kiemelkedő eredmény az ózdi távhőszolgáltatási szerződés újabb 10 éves meghosszabbítása is.

Azt követően, hogy szeptemberben a Scope Ratings megerősítette az ALTEO kötvényeinek korábbi, BBB- besorolását, a társaság újabb sikeres kötvénykibocsátást hajtott végre a Növekedési Kötvényprogram keretében. A névértéken számítva 3,8 milliárd forintos, jelentős érdeklődés mellett zajló tranzakcióval az ALTEO kiérdemelte a Budapesti Értéktőzsdétől Az év NKP kibocsátója díjat.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.