Fenntarthatóság

Az ENSZ tanulmánya szerint sehol nem vagyunk a klímacéljainkhoz képest

Stuth-Nagy Niki | 2021.03.06. 07:00

Elkeserítő képet fest a klímaváltozás elleni küzdelem helyzetéről az ENSZ friss jelentése: bár néhány országnak sikerült visszafognia a kibocsátásait, az összes fáradozás még mindig nem éri el a szükséges szintet. Az emberek azonban szinte mindenhol támogatják a klímaváltozás elleni intenzívebb cselekvést.

Tanulmányt készített az ENSZ, amelyben azt vizsgálja, hogy hol állnak az országok a klímaváltozás ellen ígért terveikben – írja az IFL Science. Az eredmények nem túl biztatók: bár vannak olyan országok, amelyek jól teljesítenek, összességében elmondható, hogy sehol nem vagyunk a klímacéljainkhoz képest. A klímarendelkezésekkel kapcsolatos nyilvános támogatás viszont magasan van, az emberek szeretnék, ha a kormányok többet tennének a globális felmelegedés lassításáért.

Az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezménye (United Nations Framework Convention on Climate Change) összesen 75 ország adatait fésülte át, amelyek a globális kibocsátás mintegy 30 százalékáért felelősek. Sok ország nem nyújtotta be a felülvizsgált nemzeti klímatervét, közöttük a legnagyobb szennyezők, mint az Amerikai Egyesült Államok, Kína és India is. Pontosan ezért Patricia Espinosa, az UNFCCC ügyvezető titkára szerint a tanulmány inkább tekinthető egy köztes elemzésnek, mint egy teljes riportnak, és csak azt jelzi, hogy muszáj lesz ambiciózusabb terveket követni, ha szeretnénk a párizsi klímaegyezményben foglalt legpesszimistább utat kijárni. Espinosa felhívja a figyelmet, hogy az új klímaterveknek mindenképpen be kellene érkezniük a novemberben Glasgow-ban tartandó COP26-ra.

„Gratulálunk azoknak az országoknak, amelyek a COVID-19 állította kihívások mellett is időben leadták az új klímaterveket, de felhívjuk a többiek figyelmét arra, hogy tartsák be, amit ígértek, és minél előbb nyújtsák be a sajátjukat” – mondta Espinosa.

A párizsi éghajlatvédelmi egyezmény, vagy röviden csak párizsi egyezmény (franciául: Accord de Paris) egy, az Egyesült Nemzetek Éghajlatváltozási keretegyezménye (UNFCCC) tagjai által kötött egyezmény, amely az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mérséklésével, a globális felmelegedéshez történő alkalmazkodással, valamint annak pénzügyi következményeivel foglalkozik a 2020-as évtől. A megállapodást 195 ország képviselői tárgyalták a 2015-ös ENSZ klímaváltozási konferencián. A párizsi megállapodásban minden ország maga határozza meg saját hozzájárulást annak érdekében, hogy enyhítse a globális felmelegedést.

A Cambridge-i Egyetem kérdőíve szerint sok országban, például Brazíliában, Kínában, Indiában, Indonéziában, Lengyelországban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban is támogatják az emberek, hogy még több klímavédelmi intézkedés szülessen a globális felmelegedés mérséklése érdekében. Az első országokban több mint 90 százalékos volt a pozitív válaszadási arány, az USA-ban kicsit alacsonyabb (79 százalék körüli), de még ez is magasnak mondható.

A szakértők szerint ez nagyon jól mutatja, hogy merre halad az emberek gondolkodásmódja, és hogy a kormányoknak követniük kellene a nagy többség akaratát.

  Stuth-Nagy Niki
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.