NRGreport
Menü

Már a 70 dollárt karcolja az olaj ára

Trading | NRGreport | 2021-03-07 15:16

Megugrott az olaj ára a hét második felében, miután az OPEC+ úgy döntött, hogy még egy hónapig visszatartják a termelés csökkentését. A WTI és a Brent emelkedése meghaladta a 4 százalékot, a Brent hordónkénti ára 69 dollár fölé ment.

Meglepve a piacok várakozását, az OPEC + meghosszabbította a termelés csökkentését áprilisig - kivéve Oroszországot és Kazahsztánt, akik számára kisebb növekedést engedélyeztek, a szezonális fogyasztási szokások miatt. Még Szaúd-Arábia is úgy döntött, hogy megtartja napi 1 millió hordós önkéntes csökkentést. A meglepő hírek áremelkedéshez vezettek.

Korábbi elemzésünkben írtuk, hogy a Goldman Sachs elemzői már november végén 65 dolláros átlagos Brent-árfolyamot prognosztizáltak. A várakozást a befektetési bank elemzői nem csupán a járványhelyzet valószínűsíthető javulásával magyarázták, de a termelő beruházások strukturális alulfinanszírozottságával is indokolták. A Saudi Aramco olajvállalat vezérigazgatójának várakozásai szerint szintén jelentős olajár-emelkedés jöhet 2021 második felében, szerinte addigra a termelők és a piac már túl lehet a legrosszabbon.

Címlap: pixabay

NRGreport | Forrás: Már a 70 dollárt karcolja az olaj ára