Trading

Már a 70 dollárt karcolja az olaj ára

NRGreport | 2021.03.07. 14:16

Megugrott az olaj ára a hét második felében, miután az OPEC+ úgy döntött, hogy még egy hónapig visszatartják a termelés csökkentését. A WTI és a Brent emelkedése meghaladta a 4 százalékot, a Brent hordónkénti ára 69 dollár fölé ment.

Meglepve a piacok várakozását, az OPEC + meghosszabbította a termelés csökkentését áprilisig – kivéve Oroszországot és Kazahsztánt, akik számára kisebb növekedést engedélyeztek, a szezonális fogyasztási szokások miatt. Még Szaúd-Arábia is úgy döntött, hogy megtartja napi 1 millió hordós önkéntes csökkentést. A meglepő hírek áremelkedéshez vezettek.

Korábbi elemzésünkben írtuk, hogy a Goldman Sachs elemzői már november végén 65 dolláros átlagos Brent-árfolyamot prognosztizáltak. A várakozást a befektetési bank elemzői nem csupán a járványhelyzet valószínűsíthető javulásával magyarázták, de a termelő beruházások strukturális alulfinanszírozottságával is indokolták. A Saudi Aramco olajvállalat vezérigazgatójának várakozásai szerint szintén jelentős olajár-emelkedés jöhet 2021 második felében, szerinte addigra a termelők és a piac már túl lehet a legrosszabbon.

Címlap: pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.