Fenntarthatóság

Radioaktív szaharai porfelhő riogatja Franciaországot még egy 60 évvel ezelőtti nukleáris kísérlet nyomán

NRGreport | 2021.03.08. 06:27

Franciaország még a 60-as években végzett nukleáris kísérleteket a szaharai sivatagban. Egy francia civil szervezet, az ACRO arról számol be, hogy a radioaktív porfelhő most "bumerángként" hordja vissza Franciaországba a sugárzást.

Az ACRO azt állítja, hogy a cézium-137, azaz az atomrobbantások során keletkező maghasadás terméke repül vissza porfelhőkben Franciaország felé – ezt állapította meg a civil szervezet, miután teszteket végzett a legutóbbi, svájci francia határ közelében található Jura területén összegyűjtött szaharai poron.

A sugárzást inkább ironikusnak tekintik, mint veszélyesnek. A homogén lerakódások elemzése alapján a szakértői becslések szerint négyzetkilométerenként 80 000 Bq* cézium-137 volt mérhető a területen. "Ez a radioaktív szennyezés emlékeztet bennünket a Szaharában található örökös radioaktív szennyezésre, amelyért Franciaország a felelős."

Ha léteznek a szaharai pornak szakértői, azok minden bizonnyal a Kanári-szigeteken laknak. Pedro Salazar Carballo professzor, a Laguna Egyetem tudósa az Euronews-nak azt nyilatkozta, hogy a mért mennyiség abszolút biztonságos és nincs szükség figyelmeztetésekre vagy netán szigorú intézkedésekre.

A meglehetősen vastag felhő majd áthalad a Földközi-tengeren, érintve Spanyolországot, Franciaországot, az Egyesült Királyságot és Németországot is, ahol egyfajta „sáreső” jelenség várható.

(*Bp, azaz becquerel, a radioaktivitás SI egysége, amely másodpercenként egy bomlásnak felel meg.)

Illusztráció: pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.