NRGreport
Menü

Új kutatás bizonyítja, hogy a klímaváltozás segíthette a koronavírus terjedését

Fenntarthatóság | Stuth-Nagy Niki | 2021-03-09 10:00

Tudósok eddig is ezt feltételezték, de most újabb kutatás is beállt a sorba, ami azt bizonyítja: a klímaváltozás komolyan elősegíthette azt, hogy a koronavírusból ilyen globális járvány lett, és nem halt el egy kicsi, zárt területen Kínában.

A Cambridge-i Egyetem kutatói arra az eredményre jutottak, hogy a klímaváltozás közvetlen szerepet játszhatott a koronavírus terjedésében – írja a Study Finds. A Science of the Total Environment tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a globális üvegházhatású gázok kibocsátása igazi hotspottá tette a denevérek számára Kína déli területét, ezek az állatok pedig több mint háromezer féle koronavírust cipelhetnek. Minden egyes faj átlagosan 2,7 koronavírus-törzset „bújtat”, amelyek rájuk nem feltétlenül veszélyesek, hiszen a denevéreknek van a világon az egyik legerősebb immunrendszerük. Egy rovarevő barna denevér sejtjei hónapokon át fertőzöttek lehetnek a MERS vírussal az állat szervezete és a kórokozó együttműködése révén. Ahelyett, hogy elpusztítaná a denevér sejtjeit, ahogy azt az emberi sejtekkel teszi, a MERS koronavírus hosszú távú kapcsolatba lép a gazdaszervezettel, amelyet a denevér egyedi immunrendszere tart fenn. Valószínűleg ugyanez volt a helyzet egyébként a SARS-CoV-2 vírus elődjével is, ami aztán kicsit módosulva átjutott az emberre is.

A tudósok szerint egy adott területen megnövekvő denevérpopuláció, főleg, ha különböző fajokról is van szó, megnöveli egy járvány kialakulásának esélyét, illetve azt, hogy a vírusok képesek legyenek más fajra is átugrani. Ezt a populációmozgást pedig nagy mértékben az emberi tevékenység, és ezzel összefüggően a klímaváltozás is vezérli.

A szakértők Jünnan kínai tartomány természetes vegetációját vizsgálták, és összehasonlították a szomszédos Mianmar és Laosz növénytakarójával. Az elmúlt száz évben mindegyik területen hőmérséklet-emelkedés, és az atmoszférában található szén-dioxid mennyiségének növekedése volt megfigyelhető. Ezután a növénytakaró százéves állapotáról készítettek térképet, majd összevetették azzal, hogy most hogyan alakul a vegetáció. Megfigyelték, hogy száz évvel ezelőtt hol lehettek elterjedtek a különböző denevérfajok.

Az eredmények azt mutatják, hogy a denevérpopulációk az elmúlt években a klímaváltozás hatására Jünnan tartomány felé tolódtak, mert itt volt számukra ideálisabb a növénytakaró és a többi környezeti feltétel. A szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a klímaváltozás okozta költözések hatására olyan fajok keveredhettek, amelyek korábban nem feltétlenül találkoztak volna, ez pedig azt segítheti elő, hogy a különböző patogének átugrottak egyik fajról a másikra, változtak, mutálódtak, és végül az emberre veszélyessé váltak. A klímaváltozás figyelembe vételével a jövőbeli járványok elkerülhetők lehetnek, illetve a COVID-19-et okozó vírus eredetét is pontosabban meg lehet határozni.

Stuth-Nagy Niki | Forrás: Study Finds