Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Magyar fejlesztésű baktériumkoktél szabadíthatja meg a világot a műanyaghulladéktól

NRGreport | 2021.03.10. 04:00

Az egyszer használatos műanyagok betiltása csak a jéghegy csúcsa, a már legyártott és forgalomban lévő műanyag termékek lebomlása továbbra is nyitott kérdés marad. Egy új biotechnológiai eljárás viszont megoldást jelenthet a problémára.

Áder János köztársasági elnök Kék Bolygó című podcastjának legfrissebb adásában Madaras Lizzel és Lévay Krisztinával beszélgetett az általuk felfedezett műanyagot újrahasznosító biotechnológiai eljárásól, amellyel az eddig eltüntethetetlen műanyagokat teszik komposztálhatóvá – adta hírül az MTI. A kifejlesztett technológiát már külső laboratóriumok is vizsgálják, eddig jó eredményeket kaptak, de az ipari hasznosítás előtt még többször elvégeztetik ezeket a teszteket.

Az innováció lényegét Lévay Krisztina úgy foglalta össze, hogy más technológiákkal szemben ők nemcsak egy szegmensre koncentrálnak; baktériumkoktéljuk a műanyagok széles spektrumát képes lebontani, nagyjából minden olyan műanyaghulladékot, ami egy háztartásban keletkezik. Madaras Liz szerint eljárásuk azért különleges, mert a műanyagokat, amelyeket időtállónak terveznek, a baktériumokkal képesek környezetazonos anyaggá átváltoztatni, így azok visszakerülhetnek az ökoszisztémába.

Percenként 20 000 PET-palackot adnak el csak Európában, amit öt másodperc legyártani, átlagosan öt percig használunk, mégis a lebomlási ideje körülbelül ötszáz év. Ha ez a tendencia folytatódik, akkor kutatások szerint 2050-re több műanyag lesz a tengerekben és az óceánokban, mint hal. 2021. július 1-től azonban megváltozik a hulladékgazdálkodás szabályozása az Európai Unióban, egyúttal hazánkban is. Kivonják a forgalomból az olyan egyszer használatos műanyagokat, mint a fülpiszkálók, evőeszközök, tányérok, szívószálak, italkeverők és léggömbpálcikák.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.