Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Pontosan ugyanannyi időbe telik egy új fejlesztésű akkumulátor feltöltése, mint egy hagyományos tankolás

NRGreport | 2021.03.11. 04:00

A StoreDot nevű startup olyan lítiumion akkumulátort fejlesztett ki, amelynek feltöltési ideje versenyképes a hagyományos autók tankolási idejével, ugyanis mindössze öt perc alatt eljut a teljesen lemerülttől a maximálisan feltöltött állapotig – számolt be az MTI.

Az elektromos autók használata ugyan kevésbé szennyezi a környezetet, de egyelőre sokkal drágábbak a hagyományos, benzinmotoros gépjárműveknél. 2019-ben a világon eladott autóknak csak 2,9 százaléka volt elektromos meghajtású a Nemzetközi Energia Ügynökség adatai szerint, sőt 2020-ban az eladott autók egyre növekvő hányadát tették ki a belsőégésű utcai vagy hobbiterepjárók (SUV-k). Az elektromos autók drágább ára mellett tovább tetézi a problémát, hogy sokan még a mai napig nincsennek tisztában ezen járművek helyes használatával, valamint a különböző hibrides vezetési trükkökkel.

A StoreDot újítása a könnyű, újratölthető és nagy teljesítményű lítiumion elemek technológiáján alapul, amelynek feltalálásáért 2019-ben az amerikai John Goodenough, a brit Stanley Whittingham és a japán Akira Yoshino kémiai Nobel-díjat kapott. A rendkívül gyors töltési képesség elérése érdekében többek közt szilíciumra váltották a lítiumion elem negatív pólusán az addig alkalmazott grafitot. Már több száz prototípusukat tesztelik a különböző gyártó cégek.

Jelenleg a startup akkumulátoraik olcsóbban előállítható, második generációját fejlesztik, és elkezdték kidolgozni a későbbi tömeggyártáshoz szükséges eszközöket, gépeket is, hogy megpróbálják lerövidíteni a bevezetésükhöz szükséges időt. Az újgenerációs akkumulátorok bevezetését azonban késleltetheti, hogy át kell alakítani miattuk a már felállított töltőállomásokat, amely kapacitásuktól függően 1500 és 10 000 dollár közötti összeget jelenthet állomásonként. Ráadásul élettartamuk csak 3000-3500 feltöltést biztosít, és elöregedésük utánra ki kell dolgozni a lítiumion akkumulátorok újrahasznosításának rendszerét, ahogy azt a savas ólomakkumulátorok esetében is megtették.

 

Címlapkép forrása: StoreDot

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.