Vállalatok

Tulajdonosváltás a Tigáznál: a MET kiszáll, az Opus beszáll

NRGreport | 2021.03.12. 09:04

A MET Csoport eladja 49,57 százalékos közvetett részesedését az Opus Global Nyrt-nek. A svájci központú MET a bevételt megújulókra fókuszáló stratégiájára fordítja.

Az Opus Global és a MET Csoport között 2021. március 11-én aláírt adásvételi szerződés az MS Energy Holding AG 50 százalékának megvásárlásáról szól, amellyel a tőzsdei társaság 49,57 százalékos részesedést szerez a TIGÁZ Zrt-ben.

A Status Energy Magántőkealap, leányvállalata révén, 2019 júliusában már 49,57 százalékos közvetett tulajdont szerzett a TIGÁZ Zrt-ben, így a mostani bejelentés után a földgázelosztó tulajdonosai a Status és az Opus lettek.

A megállapodás értelmében az OPUS a tranzakció zárásakor irányítási jogot is szerez a földgázelosztó társaságban. A tranzakció várhatóan március 31-én zárul.

Szétváló stratégiák

A TIGÁZ Magyarország legnagyobb vezetékes földgázelosztója, amely mintegy 33 760 kilométer hosszú gázvezeték-hálózaton szolgáltat.  A rendszer hét megyében üzemel, a vállalat központja Hajdúszoboszlón található.

A TIGÁZ eredménytermelés szempontjából igazi gyöngyszem a hazai gázvezeték-üzemeltetők között: 2019. évben a társaság árbevétele 32 milliárd Ft, üzemi eredménye 6,7 milliárd Ft, adózott eredménye pedig 2,3 milliárd Ft volt. A MET is sokat tett azért, hogy a vállalat valóban hatékonyan működjön és hozza a várt eredményeket: nem csak megvették az ENI-től 2018-ben az eszközt, de sokat fektettek is a vállalatba, és elszántan láttak neki a működés javítását célzó hatékonyságnövelő programoknak, amelyeket aztán sikeresen végre is hajtottak.

2019-ben partnerként vonták be a Status Energy-t, akivel – kockázatmegosztás mellett – hosszú távú együttműködésről és szinergiákról nyilatkoztak. Arra a kérdésre, hogy akkor most miért adták mégis el az eszközt, Lehőcz Balázs Gábor, a MET Asset Management vezérigazgatója a novekedes.hu-nak adott interjújában azt válaszolta, hogy bár valóban úgy tervezték, hogy majd egy nagyobb energetikai infrastruktúra-portfóliót hoznak létre a partnerrel közösen, azonban időközben megváltozott a partnerek hosszú távú stratégiai elképzelése. Ha a jövőbeni irányokban nincs egyetértés, akkor nincs értelme ragaszkodni a partnerséghez; a felek úgy érezhetik, hogy meg van kötve a kezük. Így aztán mindkét fél úgy döntött, hogy tovább lép: az Opus a magyarországi energetikai elosztórendszerek, a MET pedig elsősorban a megújuló energiaforrások felé” – fogalmazott a vezető.

A továbblépés innen nézve tehát logikus lépés. Az NRGreport megkeresésére Pócs Balázs, a MET Magyarország szóvivője a tranzakció kapcsán még elmondta, hogy a TIGÁZ eladása nem változtatja meg a MET Csoport stratégiáját. „Megfelel a hosszútávú törekvésünknek, hogy áttérjünk a megújuló energiaforrásokon alapuló, diverzifikált eszközportfólióra Kelet-Közép-Európában.”

A MET a megújulók felé fordul

A MET közleményében bejelenti, hogy újabb naperőműparkok kerülnek a vállalat megújuló portfóliójába. Egyrészt megvásárolja egy 77 MWp teljesítményű fotovoltaikus erőműprojekt 100 százalékát az Opus Global Nyrt-től a magyarországi Buzsák településen. A zöldmezős, immár minden engedéllyel rendelkező naperőműprojekt évente várhatóan 83,7 GWh villamosenergiát termel majd.

Továbbá stratégiájával összhangban szintén megvásárolnak egy 48 MWp teljesítményű naperőműprojektet a magyarországi Gerjen területén, valamint egy 43 MWp teljesítményű projektet Söjtörön; mindkettőt már előrehaladott, építésre kész állapotban.

A napenergia-projektek építési munkálatai várhatóan 2021 második és harmadik negyedévében kezdődnek. Üzembehelyezés után a három erőmű (Buzsák, Gerjen és Söjtör) összesen 90 ezer háztartást lát majd el energiával – áll a cég közleményében.

A MET Csoport 2019-ben jelentette be a megújuló energiaforrások bővítésére vonatkozó stratégiáját. A vállalatcsoport célja több mint 500 MWp beépített teljesítménnyel rendelkező megújuló energiaportfólió létrehozása nap- és szélerőművekből 2023-ig Kelet-Közép-Európában.

Terjeszkedő Opus

A márciusi megállapodással egyidejűleg a tőzsdei társaság Igazgatósága döntött a TITÁSZ Áramhálózati Zártkörűen Működő Részvénytársaságot – sikeres tranzakció esetén – tulajdonló OPUS Energy Kft. létrehozásáról is. Az OPUS közleményében emlékeztet: 2020 decemberében az OPUS GLOBAL Nyrt. kötelező érvényű ajánlatot tett az E.ON Beteiligungen GmbH-nak az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. (TITÁSZ) részvénycsomagjának megvásárlására. A tranzakciós folyamat technikai lépéseként a tőzsdei társaság Igazgatósága döntött arról, hogy a Status Energy Kft-vel közösen ötven-ötven százalékos tulajdoni arányban létrehozza az OPUS Energy Kft.-t, amely cégen keresztül kívánja tulajdonolni az tiszántúli áramhálózati vállalatot. Mind a TIGÁZ, mind a TITÁSZ az OPUS eszközportfóliójának értékes eleme lesz, amely kiszámítható, stabil bevételt biztosítva, jelentős mértékben járul majd hozzá a tőzsdei cég eredménytermelő képességéhez

Dzsubák Attila Zsolt, az OPUS GLOBAL Nyrt. vezérigazgatója az akvizíció kapcsán elmondta: „A TIGÁZ az OPUS eszközportfóliójának értékes eleme lesz, amely kiszámítható, stabil bevételt biztosítva, jelentős mértékben járul hozzá cégcsoportunk eredménytermelő képességéhez. A tiszántúli gázhálózat megvásárlása szilárd alapot jelent az OPUS GLOBAL Nyrt. energetikai divíziójának további bővítésére és régiós jelenlétünk erősítésére. Stratégiai célunk ugyanis, hogy Társaságunk hosszútávon a hazai energetikai piac meghatározó szereplőjévé váljon.”

Fotó: MET (Lehőcz Balázs Gábor)

 

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.