Mobilitás

Milyen hajtásmóddal tegyük környezetbarátabbá a teherautókat és a buszokat?

Benedek Attila | 2021.03.13. 16:16

Ha valaki szeretné óvni a környezetét, akkor a személyautónál számos megoldásból választhat. A teherautóknál és a buszoknál már jóval kevesebb módon lehet zöldíteni a járműveket, de azért akadnak lehetőségek.

A haszongépjárműves szektorban még nem dőlt el olyan határozottan a jövő hajtóanyaga, mint a személyautóknál. A kicsiknél a politika már megmutatta az irányt: elektromos hajtás! A hidrogénnel működő üzemanyagcella a testesebb szabadidő-autóknál még szóba jöhet. A hidrogén alapú zöld társadalom és közlekedés vízióját a Toyota és a Hyundai is erősíti.

A japánokhoz kapcsolható a hidrogénnel működő üzemanyagcella haszonjárművekben történő alkalmazása. A Toyotához tartozik a Dakar ralikon régebben elég jól szereplő Hino teherautó márka. A Hino élelmiszer üzletláncokkal összefogva teszteli azt az elektromos teherautó flottáit. Itt az érdekesség, hogy az energiát nem akkumulátorban hordozzák, hanem a hidrogénben. Így üzemeltetik tisztán az áruszállítókat. Ezért elérhető a közel félezer kilométeres hatótávolság, miközben pár perc alatt fel lehet tölteni az autókat a tiszta forrásból származó H2-vel.

A hidrogén projekt Kaliforniában, két óriás teher kikötőben is fut, de itt már a klasszikus, amerikai csőrös kamionokat alakítottak át tiszta üzemre (Kenworth T680). Tíz teherautóval működtetik a Portal néven futó a tesztet, igen nagy sikerrel. Közben a Hyundai sem pihen, mert Európában már munkába állt a hidrogén hajtású kamionjuk.        

A másik alternatív hajtóerőt az elektromosság jelenti. Itt sokaknak beugrik a Tesla Semi, aminek már rég az utakon kellene lennie. A futurisztikus elektromos Tesla kamion helyett, a fuvarozók maradnak a Volvo és más hagyományos gyárak által kínált, ténylegesen megvásárolható autóknál.

Ezen a téren még sajnos nem járunk ott, hogy 500-600 kilométert kényelemesen kibírjon a jármű egy töltéssel. Leginkább a városi áru terítésben és kisebb távokon vetik az elektromos teherautókat.

Ennek a szegmensnek az erősödését mutatja a Mitsubishi Fuso terméke, az eCanter. Az elektromos áruszállítóból már több, mint 200 darabot értékesítettek.

Jól mutatja a lobbi harcok állását az összesűrített földgáz, azaz a CNG elterjedése. Ahhoz képest, hogy mennyire jól csökkenti a CO2 kibocsátást, elég kevesen használják. Ráadásul a vele működtetett motor, nulla nitrogén-oxidot ereget a levegőbe. Előnye még, hogy kisebb átalakítással lehet a vele üzemeltetni a ma használt teherautókat, buszokat. A jó tulajdonságai ellenére, minimális az elterjedtsége.

A biogázzal működtetett teherautó motorok Skandináviában a legnépszerűbbek, de sajnos ennek a hajtásmódnak a története hasonló a földgázéhoz: akadozva terjed. Ami a reményt adhat, azok a szintetikus üzemanyagok elterjedése, de ez a terület még nagyon gyerek cipőben jár.

Fotó: Toyota

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.