Mobilitás

Sportosabb, nagyobb hatótávú és dögösebb, ilyen lett a 10 év után megújult Nissan Leaf

Benedek Attila | 2021.03.18. 14:32

A legtöbb autógyártónak még hátra van egy-két év, hogy készen álljon az első, már minden tekintetben megfelelő, mainstream elektromos autójának piacra dobására. A Nissan Leaf teljes második generációja viszont már hamarosan debütál.

Aki esetleg nincs képben a Nissan elektromos üdvöskéjével, annak annyit érdemes tudnia róla, hogy 2010-ben lépett piacra. Az első nagy sorozatban gyártott elektromos autóként, 2011-ben megkapta a rangos európai Év Autója díjat. 2017 év végén érkezett az igen alaposan ránctalanított kivitele. Vele együtt landoltak a megnövekedett hatótávot biztosító verziók és az izgalmasabb külső. A Leaf, a mérföldkőnek számító félmilliós darabszámot 2020 decemberében érte el. Az utóbbi években az úttörő típusra vetülő fényből sokat elvett a Tesla körüli nyüzsgés, közben darabszám tekintetében is leelőzte a Model 3.

A következő generációban felvonultatott megoldásokból már lehet következtetni abból, hogy mit használnak a Nissan új elektromos autójában. Az Ariya elnevezésű elektromos suv, leginkább a prémiumba hajló kidolgozásával tűnik ki az átlagból. Ezt megerősíti a fejlett önvezető rendszer és a remek hajtástechnika is.

"A Nissan közeljövőben színre lépő elektromos autóinak a hajtástechnika lesz talán az egyik kulcs eleme. Erre a ”bizonyítékot” a jelenlegi Leafben kipróbált, e-4ORCE rendszer jelenti."

Itt a legnagyobb fókuszt, az első-hátsó tengely közötti lézer percíz nyomaték elosztásra tették. Ennek köszönhetően, sportautós menettulajdonságokat értek el a prototípusoknál.

Az ihletet a GT-R sportkocsi adta, amely a különleges négykerék-hajtásával is ki tűnik az átlagból. Így nem lesz akadály a változó tapadású útfelület és a kanyarok nagy sebességű bevétele sem. Ezért minden körülmények között jól és élvezetesen vezethető lesz a Leaf csúcsverziója. Az élvezetes vezethetőség, a mai villanyautók csak egy igen kicsiny és drága szeletére jellemző.

A direkt elektromos autóknak tervezet padlólemezre épül az újdonság (CFM-EV). Az új alapnak köszönhetően, az utastér tágasabbá válik és teljesen sík padlót kap. A központi kijelző és a sofőr előtti műszerfal is eléri a manapság elvárt szintet. A várható hatótávolságról és az akkuk nagyságáról még nem jelentek meg adatok.

"Az egyik pletyka, hogy a két motoros csúcsmodellnél, 680 Nm nyomatékot és 309 lóerőt emlegetnek. Az még kérdéses, hogy ez a verzió elkészül-e valaha, vagy álom marad."

Kb. ezek az elérhető információk a következő generációs Leafről, amely 2023 magasságában kerül piacra. Az új Leaf, a japán gyár nemrég felvázolt Nissan Next programjának a része. Ennek keretében a jelenlegi – világ szinten kínált – 69 darab típust, 55-re csökkentik. És 2023-ig 8 darab, tisztán elektromos modellt dobnak piacra, köztük az új Leafet.

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.