Trading

Pont úgy viselkedik az olajár, ahogy a lakosság: nagyon várja a nyitást, de még nem hiszi el teljesen

NRGreport | 2021.03.21. 22:15

Csütörtökön még 7 százalékot esett, pénteken már 2 százalékot emelkedett az olaj ára a nemzetközi piacokon. Összességében alacsonyabb árfolyamon fejezte be a hetet, mivel a koronavírus-fertőzések új hulláma egész Európában elfojtotta a reményeket, hogy az üzemanyagigény hamarosan helyreáll.

A Brent nyersolaj hordónkénti ára 64,53 dollár volt, míg a West Texas Intermediate (WTI) amerikai nyersolaj 61,42 dollár. A heti veszteség mindkét esetben valamivel 7% alatt volt.

A csütörtöki esés amiatt történt, hogy a nagyobb európai gazdaságok újrakezdték a koronavírus elleni küzdelem okozta lezárásokat, miközben az oltási programokat lassították az elosztási problémák és a mellékhatásoktól való félelmek is.

Az árak pénteken némileg újra emelkedtek, mivel sok piaci szereplő túlzónak ítélte meg a rohamszerű eladást. Pedig nemrég már a 70 dollár felé kacsingatott az árfolyam.

Phil Flynn, a chicagói Price Futures Group vezető elemzője szerint:

"Ha az OPEC aggódni fog COVID-járvány miatt, az növelni fogja az esélyét, hogy ismét meghosszabbítják a termeléscsökkentést

Az Egyesült Államok palatermelése megduzzasztotta a globális olajkészleteket, az amerikai termelők a héten kilenc fúrást indítottak el, ami január óta a legnagyobb heti növekedést jelenti.

A vakcina bevezetésével kapcsolatos aggodalmak azonban egyelőre korlátozzák az olajbiznisz nyereségességét.

Időközben Németország és Franciaország is bejelentette, hogy folytatják az oltásokat AstraZeneca-val, miután azt a szabályozó hatóságok végül biztonságosnak nyilvánították. Azonban az, hogy korábban már egyszer leálltak ezzel az oltóanyaggal, most nem könnyíti meg a bizalom visszaépítését.  

Nagy-Britannia bejelentette, hogy az ellátás késlekedése miatt a jövő hónapban lassítani kell az oltási tempón.

A Goldman Sachs viszont rendületlenül a globális olajigény jelentős növekedésére számít az elkövetkező hónapokban, hordónkénti 80 dollárra emelve a Brent előrejelzését.

Címlap: pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.