Trading

Megtorpant a réz árfolyama, a nagy befektetők is elfordultak a termékről

NRGreport | 2021.03.22. 16:41

Aki a rézre fogadott az elmúlt egy évben, gyakorlatilag bomba üzletet csinált. Ebben a hónapban viszont a befektetőalapok már csökkentették a fogadásaikat, mivel a sokáig pörgős ralli most már az egyértelmű megtorpanás jeleit mutatja.

A londoni fémtőzsdén (LME) a réz a múlt hónapban elérte közel évtizedes csúcsát, tonnánként már 9 617 dollárt is fizettek érte. Ez az ár több mint kétszeresére a 2020 márciusi mélyponthoz képest.

Nemrég azonban sokkal ingatagabb -és alacsony likviditási – körülmények közepette már 9100 dolláros szint körüli árszintre mozgott a termék.

Azok, akik a ralli elején csatlakoztak be, nyilvánvalóan szerették volna realizálni a nyereséget. Meredek esés indult meg a hónap során.

"A befektetőket egyfelől más piacok vonzották, különösen az újjáéledő energiaszektor, de az alapok kifordulása logikus óvatosságot is tükrözhet, hiszen nem akarták megvárni a korrekciót. Így amint a ralli az egyértelmű megtorpanás jeleit mutatta, azonnal csökkentették a magasabb rézárakra vonatkozó pozíciójukat.

Múlt kedden a pénzkezelők mintegy 44 570 rézszerződést kötöttek, ami azt jelenti, hogy egy hónap leforgása alatt majdnem a felére csökkent a február 14-i 87 671-es kontraktushoz képest.

Változott az optika

Még sokan hisznek a réz hosszabb távú bika narratívájában, amelynek oka a korlátozott kínálatban és a dekarbonizációból származó növekvő keresletben kereshető.

De a rövid távú kilátások, különösen a londoni piacon, kevésbé tűnnek most bullishnak, mint néhány hete. Az LME készletei is -az év első két hónapjában tapasztalt rendkívül alacsony szinthez képest -emelkedni látszanak.

Nagyon valószínű, hogy a pénzeszközök vissza fognak még fordulni a fémek felé a közeljövőben, kérdés, hogy ez a jelenlegi áron fog megtörténni, vagy mindenki vár még egy árzuhanásra.

Chart: LME

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.