Vállalatok

Elkészült az első kutatás a magyar vállalatok karbonsemlegességéről, van még hová fejlődni

NRGreport | 2021.03.26. 10:00

A magyar üzleti szféra élenjáróinak 31%-a már meghatározta a nettó zéró kibocsátási céljait, de ez elmarad a nemzetközi és a valódi változásokhoz szükséges szinttől – derült ki a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) által, a Deloitte szakmai segítségével végzett Towards Net Zero kutatásból.

Mint arról már mi is írtunk korábban, korunk nagy feladata a nagyvállalatok nettó zéró kibocsátásának elérése. A következő lépések megalapozásához adhat támpontot a most elkészült kutatás, melyet a BCSDH és a Brit nagykövetség közös szervezésében tartott Net Zero Ambitions Fórumon mutattak be. Az időszerű kutatás eredményei szerint a megkérdezett vállalatok 60%-ának van kibocsátás csökkentési politikája és 30%-uk a következő 5 évben tervezi elérni a meghatározott célokat. Csak 10% mondta azt, hogy nem is számol ilyen irányú intézkedésekkel. Ugyanakkor már csak 50%-nak van konkrét célkitűzése az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére.

A kutatás rámutatott arra is, hogy ahhoz, hogy valódi nettó zéró célokat tűzzenek ki a vállalatok a kibocsátás mérésében, a belső karbonár bevezetésében nagy lépéseket kell tenniük. Azoknál, akik most kezdenek bele a folyamatba ott a hulladékcsökkentés, az energiahatékonysági beruházások, a megújuló energiára való áttérés és az erőforráshatékonyság növelése lehetnek az első lépések. De fontos kihangsúlyozni, hogy ennél jóval messzebb kell jutnunk ahhoz, hogy valódi net zéró kibocsátású gazdaság legyen Magyarországon 2050-re – áll a kutatást részletező közleményben. Számottevően kell növelni a párizsi klímacélok elérése érdekében tett erőfeszítéseket Magyarországon és a világban is. A novemberi COP 26 egyik célja, hogy a net zéró eléréséhez szükséges célok egységesen és tudományosan megalapozott módon kerüljenek meghatározásra.

A kutatásban is szereplő, élenjáró vállalatok közül heten bemutatták konkrét vállalásaikat: a Daikin 2050-re el kívánja érni a net zéró kibocsátást, az E.On minden épülete karbonsemleges lesz, autóparkja pedig kizárólag elektromos járművekből áll majd 2030-ra. A Grundfos 2025-re 50%-kal kívánja csökkenteni a saját CO2 kibocsátását, és a vízfogyasztását is. A K&H csoport vállalja 2021-től a klímasemleges működést, 2030-ra pedig az üvegházhatású gázok 80%-os csökkentését és 100%-ban zöld elektromosságra való áttérést. A LeasePlan 2021-re már megvalósítja a zöld flottáját és 2030-ig számos, a fogyasztókat célzó intézkedésével kívánja tovább csökkenteni környezeti hatását. A Nestlé célja, hogy 2050-re elérje a nettó nulla kibocsátást. A SIÓ-Eckes (Eckes-Granini csoport) 2030-ra vállalja, hogy Science Based Target célokat fogalmaz meg a 1,5°-os cél eléréséért.

 

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.