Rezsi

A következő évtizedben végre eljöhet a zöld hidrogén kora

Stuth-Nagy Niki | 2021.03.27. 07:00

A hidrogén jó eséllyel indul ahhoz, hogy a jövő környezetbarát energiahordozója legyen, de sok mindennek kell még teljesülnie ahhoz, hogy megfelelően fel tudjuk használni. Szakértők szerint azonban nagyon megéri energiát és pénzt fektetni bele, mert hamar megtérülne az új technológiákban.

A zöld hidrogénnek nagyon jó a marketingje, nem is véletlenül: számos elképzelés szerint ennek a segítségével lehetne a legkönnyebben és leghamarabb elérni a kitűzött klímacélokat. A hidrogén igazi kihasználatlan lehetőség, de még nagyon sok mindennek kell megtörténnie ahhoz, hogy környezetbarát és hatékony módon fölözzük le az előnyeit.

Az Egyesült Államokban először George Bush emlegette, mint ígéretes lehetőséget, most viszont Joe Biden is kijelentette, hogy a következő évtizedben a zöld hidrogén árát a hagyományos hidrogénéhez fogja közelíteni. A világon több ország komoly befektetéseket végez a környezetbarát energiahordozóba: Chile, Japán, Szaúd-Arábia, Németország és Ausztrália is dolgozik a bevezetésén. Szakértők szerint a következő tíz évben komolyan növekedni fog a piaca.

A hidrogén környezetbarát felhasználása zöld energiahordozó formájában az Európai Unióban sem újdonság: az Európai Bizottság tavaly nyáron bemutatta a “Hidrogén-stratégiát a klímasemleges Európáért”, ami azt tűzi ki célul, hogy 2050-re a hidrogén részesedése az energiamixben a 2018. évi 2%-ról 13%-14%-ra növekedjen. A Másfél fok adatai alapján érdemes kontextusba helyezni a számokat: a napelemek és a szél a teljes energiaellátás 0,7%-át és 2,0%-át adták 2018-ban, miután közel egy évtizeden keresztül széles körű állami támogatást élveztek.

Jelenleg az ára mellett egyetlen dolog hátráltatja a zöld hidrogén igazi előretörését: az ökoszisztéma még mindig nem megfelelő ahhoz, hogy széles körben a fosszilis üzemanyaghordozók kiváltására lehessen használni. Az energiabiztonság pedig egyértelműen nagyon fontos, így amíg ez a probléma nem oldódik meg, nincs értelme teljes átállásról beszélni.

Szakértők szerint azonban hátrányai is vannak a zöld hidrogénnek: óriási befektetést igényelne az ökoszisztéma kialakítása, az egy egységre jutó energiamennyiség pedig, amelyet általa lehet nyerni, csupán egynegyede annak, amihez a földgáz felhasználásával lehet hozzájutni. A jelenlegi befektetések és tevékenységek ráadásul még korántsem érik el azt a szintet, amelyet kellene: ha minden így megy, ahogy most, évente csupán 3 millió tonna zöld hidrogént lehet előállítani a globálisan szükséges 8,7 millió tonnához képest.

A hidrogénnel a másik nagy probléma jelenleg az előállítás módja. Alapvetően egyelőre két forrásból, és három módon nyerik ki a periódusos rendszer első elemét: a legzöldebb, teljesen kibocsátásmentes megoldás alapvetően az elektrolízis, ami a vizet elektromos áram befektetésével hidrogénre és oxigénre bontja. Ez a zöld hidrogén, amely ugyan teljesen karbonsemleges, de ha az elektromosság fosszilis energiahordozók segítségével jön létre, máris nem olyan kibocsátásmentes a módszer.

A közeljövőben a hidrogént leginkább a közlekedésben tudják majd hasznosítani, már készültek is olyan, ténylegesen minden nap működő autók, amelyeket hidrogén hajt, ezek azonban még mindig nem komoly alternatívái az elektromos autóknak.

Szakértők szerint azonban megéri a munka a zöld hidrogénnel, és meg kell oldani azokat a még nyitott problémákat, amelyek a felhasználás útjába állnak. A hidrogén az energiatermelés svájci bicskája, és az elmúlt évtizedben komolyan csökkent az előállítás költsége. Ha ez a tendencia folytatódik a jövőben is, és sikerül kiküszöbölni a most jelen lévő problémákat, a zöld hidrogén ideális környezetbarát energiahordozó lehet egy sokkal kevesebb kibocsátással működő világban.

  Stuth-Nagy Niki
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.