Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

A BMW MINI márkája csak elektromos autókat kínál 2030-tól

NRGreport | 2021.03.29. 15:51

A BMW úgy tervezi, hogy 2027-ig az összes új Mini már ötven százalékban teljesen elektromos lesz. Az utolsó belsőégésű MINI modell 2025-ben gurulhat le a futószalagokról.

Még március elején jelentette be a Volvo, hogy 2030-ra teljes mértékben elektromosautó-gyártóvá akar válni. A vállalat ekkorra kizárólag tisztán elektromos autókat kíván értékesíteni, globális portfoliójából pedig az összes, belső égésű motorral szerelt gépkocsit száműzi – beleértve a hibrideket is. A svéd cég 100 százalékos elektromos átállása annak az ambiciózus klímavédelmi tervnek a része, amely kézzel fogható lépésekkel igyekszik folyamatosan csökkenteni az egy gyártott járműre eső, életciklusra vetített szénlábnyomot. Hasonlóan tett a Mercedes-Benz, aki szintén bejelentette, hogy csak elektromos modelleket fognak árusítani, és 2021-ben elsőként Magyarországon kezdik meg a tisztán elektromos meghajtású autók gyártását. Azt ígérték, hogy az év utolsó negyedévétől már kezdődhet is az autó sorozatgyártása.

Most a BMW MINI-jén a sor: a napokban adták hírül, hogy száműzni akarják a belsőégésű modelljeit 2030-tól.

"A német BMW Group bejelentése szerint a MINI 2030-ra teljesen elektromos járműmárkává válik. A BMW a MINI-t az elektromos mobilitás ideális márkájának tartja, az utolsó belsőégésű MINI modell 2025-ben gurulhat le a futószalagokról, ez pedig egy hatalmas lépés a MINI életében is.

A tervek szerint 2027-ben az értékesítések felét elektromos modelleknek kell kitenniük, mielőtt tisztán elektromos autómárkává fejlődne a márka 2030-ra.

A Mini teljesen elektromos jövőjével kapcsolatos tervek felvázolása mellett a BMW elárulta, hogy a Mini Countryman utódját az OEM lipcsei gyárában gyártják mind belső égésű motorral, mind teljesen elektromos formában 2023-tól.

A BMW-től nem állnak távol a zöld irányú fejlesztések: 2020 nyarán jelentették be, hogy hidrogénnel táplált üzemanyagcellás verziót is gyártani fognak 2022-től az X5-ös SUV modelljéből. A döntést nagyban segíthette, hogy Németország 2020 június végén külön hidrogén stratégiával állt elő, és 7 milliárd eurót tervez fordítani különböző fejlesztési programokra. 

A teljesen elektromos mobilitás érdekében kifejlesztett új járműarchitektúra alapján a BMW csoport a kínai Great Wall Motors céggel gyártja a MINI autók elektromos változatát. A Great Wall Motors Company Ltd. Kína legnagyobb városi terepjáró (SUV) gyártóját 1984-ben alapították, és 2018 óta működnek együtt a BMW-vel és gyártják a Mini modelleket a kínai piacra.

"Világos ütemtervünk van arra, hogy iparunk átalakulása valódi versenyelőnnyé váljon a BMW számára az elkövetkező években” – mondta Oliver Zipse, a BMW igazgatóságának elnöke.

A BMW Group holisztikus megközelítés szerint gondolkodik az elektromos mobilitás fenntarthatóságának módszeres továbbfejlesztéséről, mindvégig szem előtt tartva a teljes értékláncot és az összetett termelési körforgást – a nyersanyagok beszerzésétől kezdve, a modellek legyártásán és teljes életciklusán keresztül, egészen az újrahasznosításig. 

Bár a szélesebb értelemben vett autópiacot erősen sújtotta a koronavírus-járvány, az elektromos autók iránti kereslet tovább nőtt Európa-szerte az elmúlt év során. Egyre több gyártó reagált a növekvő keresletre, és merész villamosítási kötelezettségvállalásokat jelentettek be sorra a vezető gyártók: a Bentley, a Volvo Trucks és a Volkswagen is részletes frissítéseket adott ki elektromos autógyártási terveikről. A plug-in járművek piaci részesedése a plug-in hibridekkel együtt Németországban közel 20 százalékot is eléri.

 

Fotó: mini.de

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.