Vállalatok

Hidrogént keverne a földgázhoz az MVM és az FGSZ

Major András | 2021.03.30. 03:00

Nyílt levélben szorgalmazza több mint kilencven energiaipari vállalat – köztük az MVM és az FGSZ – az Európai Bizottságot, hogy a hidrogén földgázba keverését fogadja el átmeneti megoldásként Európa azon részein, ahol még nem engedhetik meg maguknak a kimondottan a hidrogén szállítására szolgáló új hálózat építését.

Az állásfoglalás előzménye, hogy Észak-Nyugat-Európa iparosodottabb régiója azt tervezi, hogy egy kifejezetten a hidrogén szállítására szolgáló hálózat kialakítása felé mozdul el a jelenlegi infrastruktúrára alapozva. A levél szerint azonban Európai Unió déli és keleti régiói nem rendelkeznek olyan kiterjedt és sűrű gázinfrastruktúrával, amelynek egy részét kizárólag tiszta hidrogén szállítására lehetne átállítani, ezért itt fontos átmeneti megoldás lehet a hidrogén földgázba keverése a hidrogéntermelés támogatására és növelésére.

Az európai földgázhálózat / forrás: ENTSOG

Északnyugat-Európára fókuszálnak

Az Európai Bizottság az Európai Zöld Megállapodással összhangban elkészített, 2020 júliusában bemutatott uniós hidrogénstratégiájának céljai között szerepel egy dedikált hidrogén-infrastruktúra fejlesztése is, amely nagyrészt a létező földgázhálózaton alapulna. Az európai gázipari vállalatok pedig már javában dolgoznak is a terveken a potenciális hidrogén-felhasználók kiszolgálására olyan ágazatokban, mint a vegyipar, a cement- és az acélgyártás, ez a munka azonban a gazdaságilag fejlettebb térségekre összpontosít.

A hidrogénstratégia megjelenését követően, tavaly júliusban az iparosodott észak-nyugati régió kilenc tagállamának gázinfrastruktúra-üzemeltető vállalata terveket mutatott be a kifejezetten a hidrogén szállítására szolgáló csővezeték-hálózat kialakítására. A 2040-re több lépésben létrehozni tervezett, összességében csaknem 23 ezer kilométer hosszú hálózat első körben Németország, Franciaország, Hollandia és Belgium területén futna, majd később kiterjesztenék Olaszország, Spanyolország, Csehország, Dánia, Svédország és Svájc felé is.

A tervezett hidrogénhálózat / forrás: GasforClimate_Guidehouse

Az elsősorban az Európai Bizottság első alelnökének, Frans Timmermansnak címzett levél aláírói hangsúlyozzák, továbbra is elkötelezettek az EU energia- és klímacéljai mellett, és további erőfeszítéseket tesznek a karbonsemlegesség 2050-ig történő elérésére. Ugyanakkor szerintük egy kizárólag a hidrogént szállító hálózatra való fókuszálás nem veszi figyelembe a távolabbi régiók szükségleteit, amelyek számára előnyös lenne a hidrogén földgázba való keverése.

Érvek pro…

A meglévő gázszállító és -elosztó hálózatok a kapcsolódó létesítményekkel támogathatják az európai gazdaság szén-dioxid-kibocsátásának csökkentését és a hidrogénstratégia megvalósítását. Az új, célzott hidrogéninfrastruktúra kombinálható és kiegészíthető a meglévő földgáz-infrastruktúra átalakításával és új célra történő alkalmazásával, vagyis e megoldások egyszerre is alkalmazhatók, ahol erre szükség van – áll a levélben, melyben pontokba szedve, a hidrogénstratégia szempontjából fontos előnyök mentén érvel a földgáz-hidrogén keverékek alkalmazása mellett:

– A keverékek használatával rövid és hosszú távon az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának nagyobb mértékű csökkentése érhető el alacsonyabb rendszerköltséggel, mintha kizárólag a dedikáltan a hidrogén számára épített új infrastruktúrát alkalmaznánk.

– Lehetővé teszi a hidrogéntermelési kapacitás kiépítését és a méretgazdaságosság elérését, ami pozitívan befolyásolja a hidrogénrendszerre való áttérést.

– Elősegíti a villamosenergia- és a gázszektor összekapcsolását a rendszer rugalmasságának növelésével, az időjárásfüggő megújuló energiával termelt többletek integrálásával, a villamosenergia-rendszer terhelésének csökkentésével, illetve a rövid távú szabályozhatóság és energiatárolás biztosításával.

– A hidrogén befecskendezése a gázszállító és -elosztó vezetékekbe tiszta megújuló energiával látja el a gázhálózathoz csatlakozott fogyasztókat.

– A bekeverés gyors és költséghatékony módon biztosítja a piacra jutást a decentralizált hidrogén számára az olyan nagyobb megújulóenergia-termelőknek, amelyek a fogyasztási központokból és dedikált hidrogénhálózatoktól távolabb helyezkednek el. Mindemellett részesülhetnek az integrált páneurópai gázpiachoz kapcsolódás előnyeiből is.

– A hidrogén bekeverése különösen költséghatékony átmeneti lehetőséget kínál azon európai régiókban, amelyek nem rendelkeznek kiterjedt hálózatokkal vagy rövid távon könnyen átalakítható infrastruktúrával.

– A hidrogén a hőenergia előállítása szempontjából is megőrzi értékét, ha földgázzal keverik.

A gázhálózatba kevert hidrogén lehetőségét és szerepét a fenti okok miatt az európai energiaszabályozási keretrendszerben is el kell ismerni – fogalmaznak a részben állami tulajdonú vállalatok. Szerintük egy megfelelő tanúsítvány-, illetve származási garanciarendszer elősegítené a hidrogénbekeverés piaci alapú megvalósíthatóságát, mérsékelve a közfinanszírozási igényt. Mindemellett a gázkeverékek EU-n belüli, határokon átnyúló kereskedelmének megkönnyítése érdekében konkrét technikai és kereskedelmi intézkedésekre is szükség lenne – teszik hozzá.

…és kontra

Környezetvédők ugyanakkor szkeptikusak a hidrogén földgázhoz keverésével kapcsolatban, mivel szerintük nyitva hagyja az ajtót a fosszilis földgáz folytatódó használata előtt. Ráadásul a szállítás és nehézipar hidrogénigényét sem lehet a hidrogént tartalmazó fosszilis gázzal kielégíteni, mivel számos felhasználáshoz keveretlen, 100 százalékos hidrogén szükséges – érvel a CAN Europe.

Ennél némileg árnyaltabban látják a kérdést az Agora Energiawendénél. Az Euractiv által ismertetett álláspontjuk szerint az eljárásnak ugyan kétségkívül lehetnek előnyei, de kibocsátáscsökkentést potenciálja korlátozott: a legfeljebb 20 térfogatszázalékos keverési arány körülbelül 7 százalékos CO2-kibocsátáscsökkentésre fordítható le. Továbbá, a határokon átívelő gázszállítások miatt páneurópai standardra lenne szükség; az ipari folyamatokhoz a kivételi pontokon extra költséget jelentő szétválasztás lehet szükséges; valamint, megvan a kockázata, hogy a hidrogén-bekeveréses eljárás késlelteti a mélyebb, költségesebb, de nagyobb hatású változásokat.

Az iparosodottabb régióból is támogatják

A következő hónapokban és években az uniós jogalkotási folyamatban várhatóan számos, a hidrogénstratégia gyakorlati megvalósítására vonatkozó konkrét kezdeményezés születik majd, a nyílt levél aláírói pedig bevallottan erre tekintettel fogalmazták meg a hidrogénbekeverés melletti állásfoglalásukat. A levél aláírói között a Mol Nyrt. tulajdonában álló FGSZ Földgázszállító Zrt. elnök-vezérigazgatója, Ferencz I. Szabolcs és Kóbor György, az MVM-csoport elnök-vezérigazgatójának neve is szerepel, rajtuk kívül 14 tagállam gázhálózat-üzemeltetői, valamint olyan vállalatok vezetői is aláírták, mint az EnBW, a General Electric, a Vaillant vagy a Bosch, tehát az észak-nyugati régióban központtal rendelkező nagy cégek is támogatják a kezdeményezést.

  Major András
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.